Política

Mor Ben Ferencz, un dels fiscals en els judicis de Nuremberg

Havia complert 103 anys el març passat

Durant anys va advocar per la creació d’un tribunal penal internacional per jutjar crims de guerra, objectiu que es va fer realitat amb el 2002

Ben Ferencz, l’últim fiscal viu dels judicis de Nuremberg (1945-1949), en els quals es van jutjar alguns dirigents nazis al final de la Segona Guerra Mundial pels seus crims, ha mort als 103 anys, informa aquest diumenge la cadena pública britànica BBC. Ferencz va ser també un dels primers testimonis externs en documentar les atrocitats dels camps nazis.

Tot i que la notícia s’ha conegut aquest diumenge, Ferencz va morir divendres al vespre a Boynton Beach, Florida (els Estats Units), segons informa el mateix mitjà que es fa ressò d’una nota publicada pel professor de Dret de la Universitat St. John, John Barret, que dirigeix un blog sobre els judicis de Nuremberg. La defunció també ha estat confirmada pel Museu Commemoratiu de l’Holocaust dels Estats Units a Washington.

“El món ha perdut un líder en la recerca de justícia per a les víctimes de genocidi i crims relacionats”, ha piulat el museu.

Ferencz va néixer a Transilvània el març de 1920, però la seva família va emigrar a Nova York quan era petit per fugir de l’onada generalitzada d’antisemitisme. Després de graduar-se a l’Escola de Dret de Harvard (EUA) el 1943, Ferencz es va sumar a les files de l’exèrcit nord-americà per participar en el desembarcament aliat a Normandia i en la Batalla de les Ardenes de la Segona Guerra Mundial. Va arribar a sergent i, finalment, a causa del seu coneixement jurídic es va unir a un equip encarregat d’investigar i reunir proves dels crims de guerra perpetrats per nazis contra soldats nord-americans. L’equip entrava als camps de concentració a mesura que eren alliberats, prenent notes sobre les condicions de cadascun i entrevistant als supervivents. Després de la fi de la Segona Guerra Mundial, explica la BBC, Ferencz va tornar a Nova York per exercici l’advocacia, però poc després va ser cridat per ajudar a processar els nazis en els judicis de Nuremberg, tot i no tenir experiència prèvia en judicis.

Va ser nomenat fiscal en cap en el judici als membres dels esquadrons mòbils de la mort de la SS que operaven a l’Europa de l’Est ocupada pels nazis i que es calcula que van assassinar a més d’un milió de persones.

Dels vint-i-dos homes processats, tots van ser condemnats, tretze d’ells a mort.

En els seus últims anys, es va convertir en professor de dret internacional i va fer campanya per la creació d’un tribunal internacional que pogués jutjar els líders dels governs que havien comès crims de guerra. Objectiu que es va assolir el 2002, amb la creació del Tribunal Penal Internacional a la Haia, Països Baixos, tot i que la seva eficàcia s’ha vist limitat per les negatives de diversos països importants, entre ells els Estats Units, a participar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona