Política

Moció perquè Girona es desvinculi de la monarquia

Dilluns es presentarà al ple a iniciativa de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines

Enviaran cartes a la casa reial espanyola i als empresaris en què argumentaran el republicanisme de la demarcació

No és un símbol. El rei no deixa de ser el pal de paller de “l’estructura opressora de l’Estat espanyol, del règim del 78, el qual sense aquest pal de paller tremola. És el que volem fer: que tremoli”. Ho manifesten representants de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines, que agrupa una desena d’entitats i partits polítics de l’entorn independentista: la CUP, el Consell Local de la República, l’Ateneu 24 de Juny, l’ADAC, Òmnium, Junts, ERC, l’ANC, CDR, Jovent Republicà, el SEPC i la Fundació Les Voltes. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines emprèn diverses accions per fer aflorar els valors republicans vinculats a la idiosincràsia catalana i desvincular la ciutat de Girona de la monarquia. En aquest sentit, en el ple de dilluns, 8 de maig, de l’Ajuntament de Girona es debatrà una moció presentada a iniciativa de la Coordinadora en què es demana que el consistori gironí –governat per Junts i ERC– “rebutgi de manera simbòlica i també real i legítima tots els títols i tota vinculació que pugui tenir la ciutat amb la monarquia”. Es demana, a més, que “s’anul·lin democràticament tots els lligams”, com ara el “títol de princesa de Girona”, i que es declari Girona “ciutat republicana i antimonàrquica”. La moció recull diversos arguments de caràcter històric, a més de “la clara majoria independentista” sorgida dels últims comicis i que fa que la ciutadania estigui “molt conscienciada i cohesionada en el rebuig frontal contra la monarquia”.

L’essència del text de la moció s’inclou en les cartes que la Coordinadora vol enviar, per una banda, a la casa reial. La missiva dirigida als reis Felip i Letícia recull l’oposició monàrquica de les comarques gironines en previsió d’una futura visita reial arran dels premis de la Fundació Princesa de Girona. També enviarà una altra carta a diversos empresaris que formen part de la Fundació Princesa de Girona, en què els explicarà els motius pels quals haurien de deixar de ser-ne membres.

Transversal i unitari

Girona ha liderat històricament l’oposició a la corona espanyola. Amb la crema de les fotos dels aleshores reis espanyols, el 2007, la capital gironina va esdevenir un símbol antimonàrquic. “Volem deslligar-nos d’una institució caduca i feudal i que no aporta res positiu a la societat”, explica Quim Tell, portaveu de la Coordinadora i militant independentista històric de l’MDT. Amb aquestes accions, la Coordinadora vol allunyar el moviment antimonàrquic de la “marginalitat” i fer-lo “transversal i unitari”, després del canvi de paradigma que ha suposat l’1-O i el procés, ara en “frenada”. El discurs de Felip VI el 3-O és un dels arguments exposats a les cartes. El 2017, l’Ajuntament de Girona va declarar Felip VI persona non grata, i l’agost del 2020 Figueres va retirar la medalla d’or al rei emèrit.

Del 8 al 13 de juny s’han previst a Girona una sèrie d’actes de la Fundació Princesa de Girona. La Coordinadora preveu diverses mobilitzacions, entre altres una manifestació i un concert. L’any passat, també amb el retorn de l’activitat de la fundació, hi va haver una concentració a la plaça del Vi. El juliol passat, la princesa Elionor i la infanta Sofia van visitar el Museu Dalí. L’últim acte presencial de Felip i Letícia a la demarcació va ser el juny del 2018, a Mas Marroch, a Vilablareix.

LA DATA

28.06.18
Última visita
de Felip i Letícia a la demarcació, en el marc dels premis de la Fundació a Mas Marroch, a Vilablareix.

LA DATA

08.06.23
estan previstos
una sèrie d’actes a Girona de la Fundació Princesa de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CUP proposa ampliar el parc de pisos públics per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona