Política

sàhara occidental

El Polisario, 50 anys de lluita per la sobirania del poble sahrauí

El Front Polisario compleix mig segle. Cinquanta anys de lluita pel reconeixement dels drets del poble sahrauí. El 10 de maig de 1973, a la localitat mauritana de Zuerat, diversos grups sahrauís van crear el Front Polisario amb l’objectiu d’assolir la independència del seu territori, aleshores sota domini espanyol i actualment ocupat en un 80% pel Marroc.

Banderes sahrauís onegen aquests dies a les tendes de campanya dels cinc campaments de refugiats en territori algerià –Auserd, Smara, Dakhla, Al-Aaiun i Bojador– que acullen els sahrauís a l’exili. Les celebracions duraran fins al 20 de maig, quan es commemora la primera acció armada contra la presència espanyola al Sàhara Occidental.

Inspirat pels moviments d’alliberament del moment i per la independència que assolien els països veïns, el Polisario va néixer enmig de l’impuls de descolonització de l’ONU, però, tot i que Espanya es va retirar el 1975, el procés va quedar incomplet. Amb la retirada d’Espanya, el Marroc i Mauritània van entrar a controlar el territori. Mentre Nouakchott cedia a les pretensions territorials el 1979 després d’un acord de pau amb el Front Polisario, Rabat manté el control sobre el 80% del Sàhara Occidental. El 1991, una via diplomàtica amb un alto el foc entre el Polisario i el Marroc va propiciar l’establiment de la Missió de l’ONU pel Referèndum del Sàhara Occidental, perquè el poble sahrauí triés entre la independència i la integració al Marroc. Però la consulta encara no ha estat convocada i la tensió ha tornat a esclatar. El 2020, el Polisario, que actua com a únic representants legítim davant l’ONU, va donar per trencat l’alto el foc per part del Marroc arran d’uns incidents a la zona de Guergueratt.

I a aquesta complicada situació cal sumar-hi el tomb polític del govern espanyol quan, fa poc més d’un any, el març del 2022, va posar fi a 46 anys de neutralitat com a potència descolonitzadora. El president espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va fer un gir pro Marroc que condemnava el Sàhara a l’autonomia marroquina.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2287516-el-polisario-commemora-50-anys-de-lluita-a-la-recerca-de-la-sobirania-del-poble-sahraui.html

2287516



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona