Política

Tailàndia

Victòria aclaparadora de l’oposició en les eleccions a Tailàndia

Els comicis es veuen com una oportunitat per consolidar la democràcia al país i deixar enrere una dècada de poder de Prayut

L’oposició ha arrasat en les eleccions generals celebrades aquest diumenge a Tailàndia, encara que cap dels dos principals partits opositors ha aconseguit la majoria absoluta, amb més del 80% del vot escrutat. El jove partit Move Forward, amb una ambiciosa agenda reformista, es perfila com el guanyador amb més de deu milions de vots i uns 150 escons, mentre que el Pheu Thai, lligat al poderós clan Shinawatra, quedaria segon amb més de 8 milions de paperetes i 144 diputats, segons les projeccions dels mitjans locals al tancament d’aquesta edició. El partit United Thai Nation, encapçalat pel primer ministre sortint i general Prayut Chan-ocha, ha caigut fins a la cinquena posició amb 3,5 milions de suports i 38 diputats. Aquests comicis s’han vist com una oportunitat per deixar enrere una dècada de poder de Prayut, que va arribar al càrrec el 2014 amb un cop d’estat i va aconseguir el 2019 guanyar uns comicis qualificats de poc transparents. La victòria de Move Forward, amb una agenda centrada en la democratització, s’explicaria en part al gran suport que té entre els joves. L’elecció del cap del govern serà feta a través d’una votació conjunta en el Parlament, on a més dels 500 diputats de la cambra baixa elegits en els comicis, també participaran els 250 membres del Senat, escollits per l’extinta junta militar, la qual cosa no garanteix que el càrrec l’ocupi el candidat dels partits guanyadors dels comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador