Política

PARLAMENT EUROPEU

L’Eurocambra s’oposa al reconeixement facial en directe

També imposa condicions per als nous sistemes com ChatGPT

Impulsa així la negociació per al desenvolupament de la primera llei sobre intel·ligència artificial del món, al mateix temps que en limita els riscos

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres negociar la primera llei sobre intel·ligència artificial del món però s’ha oposat a la vigilància biomètrica, és a dir, el reconeixement facial, en temps real i ha imposat condicions per als nous sistemes com ChatGPT, impulsant així el desenvolupament de la mesura, al mateix temps que limita els possibles riscos.

La iniciativa ha tirat endavant amb 499 vots a favor, 28 en contra i 93 abstencions i l’Eurocambra fixa així la seva posició de cara a les negociacions que començaran aquest dimecres amb la Comissió Europea (CE) i el Consell de la UE per pactar el text definitiu de la llei, que continuaran sota la presidència rotatòria que l’Estat espanyol assumirà l’1 de juliol.

Entre les demandes del Parlament Europeu hi ha la prohibició de la vigilància biomètrica en temps real en espais públics, en contra del que han defensat l’executiu comunitari i els països de la UE, que aposten per permetre-la sempre amb autorització judicial i per perseguir “delictes greus”. Pel que fa a la necessitat de regular els sistemes capaços de generar text —com ChatGPT— i material audiovisual, l’Eurocambra vol que els desenvolupadors demostrin que han reduït els riscos que la tecnologia pugui generar tant a la salut com als drets fonamentals i al sistema democràtic i qualifica d’alt risc alguns usos molt específics que només es podran introduir al mercat si respecten els drets fonamentals i els valors de la UE. Els eurodiputats també volen que els usuaris que utilitzin aquesta tecnologia per generar imatges falses, les anomenades deep fakes, especifiquin que el contingut s’ha manipulat mitjançant intel·ligència artificial i demanen als desenvolupadors d’aquests sistemes que expliquin de manera “prou detallada” quines dades protegides per drets d’autor han utilitzat per entrenar la intel·ligència artificial.

Després de la votació, ara començaran les negociacions entre les tres institucions europees per pactar el text definitiu de la llei i, en el cas que les negociacions concloguessin aquest any, la norma no es començaria a aplicar fins el 2026, per la qual cosa Brussel·les ha proposat un pacte entre les grans tecnològiques per etiquetar immediatament tot el contingut fals que es generi amb intel·ligència artificial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries