Política

POLÍTICA

Mor Winnie Ewing, símbol de l’independentisme escocès

L’advocada, de 93 anys, va ser el 1967 el primer càrrec electe de l’SNP que va ser escollida per a la Cambra dels Comuns

L’advocada i política Winnie Ewing , una de les grans icones del moviment independentista a Escòcia, ha mort als 93 anys. Ewing va unir-se a l’Scotish National Party (SNP) als anys seixanta quan era una formació de poca rellevància. L’advocada, nascuda a Glasgow, va ser escollida contra pronòstic el 1967 per a la Cambra dels Comuns a Londres, moment en què va pronunciar una de les seves frases més conegudes: “Pareu el món, Escòcia vol pujar-hi.”

La presència d’Ewing a Westminster va donar visibilitat a l’SNP i a l’incipient moviment independentista del país en temps difícils ja que les enquestes situaven els partidaris d’un referèndum sota mínims i l’IRA havia escollit la via de les armes en la seva lluita contra els britànics. El 1979 Ewing va ser escollida com a membre del Parlament Europeu, on va ser coneguda com “Madame Écosse” i el 1987 va esdevenir presidenta de l’SNP.

Va lluitar amb els seus companys perquè l’11 de setembre del 1997 els escocesos votessin majoritàriament (74 per cent) en el referèndum per recuperar el seu propi Parlament en el procés conegut com “The Scottish Devolution”. Les primeres eleccions es van fer el 1999. Ewing, ja tota una figura en aquells anys, va ser una de les diputades escollides del seu partit. Com a membre més gran de la cambra la va inaugurar la primera sessió amb un discurs que ja és històric: “Escrivim la nova cançó escocesa”.

Sota la seva presidència al partit (1987-2005) Alex Salmond va convertir-se en el líder visible i l’home que va acordar amb el govern britànic el referèndum d’independència del 2014.

Ewing era filla d’un matrimoni de classe popular. Va llicenciar-se com a advocada en dret a la Universitat de Glasgow, on va començar la seva militància política en associacions independentistes. Nicola Sturgeon ha reconegut en un missatge a les xarxes que va ser una de les seves referents: “Tinc el cor trencat. Sempre vaig comptar amb els seus consells, la seva saviesa, el coratge i la inspiració durant molts anys. Va ser un privilegi aprendre al seu costat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona