Política

societat

Només el 65% de la població diu que parla bé el català

Només un 65% dels ciutadans de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears diuen que parlen bé en català. En canvi, quan se’ls pregunta pel domini del castellà, el percentatge s’eleva al 95%. És una de les conclusions destacades de la dotzena edició de l’InformeCAT de Plataforma per la Llengua, que recull 50 dades sobre l’estat de salut del català a partir de fonts oficials i estudis propis i que va ser presentat ahir a Barcelona. Segons aquest informe, el percentatge de ciutadans que diuen que parlen bé el català a Catalunya és del 75%; a les Balears és del 59,5%, i al País Valencià, del 51,6%, xifres que podrien empitjorar amb les normatives contra la llengua que hi preparen els governs del PP i Vox. Els percentatges desglossats del coneixement del castellà són del 95,3% a Catalunya, el 94,7% al País Valencià i el 94,1% a les Illes.

Aquests percentatges apareixen en una enquesta per a un informe de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) que, entre altres documents, ha recollit Plataforma per la Llengua i que posa de manifest, segons destaca l’ONG, “el decalatge entre el coneixement de tots dos idiomes”, que s’explica per la “imposició legal” del castellà a tots els ciutadans i per la “tendència” de molts catalanoparlants a canviar al castellà. “Aquest decalatge és preocupant, perquè, més enllà del nivell de coneixement de cada llengua, si la gent no es veu capaç de parlar bé el català, difícilment s’hi expressarà habitualment. A més, com en un cercle viciós, com menys parlants habituals de català hi hagi, menys espais d’ús tindrà la llengua i menys seran les oportunitats per parlar-la. Aquestes tendències contribueixen decisivament a la minorització del català i a la substitució lingüística”, han lamentat.

L’estudi analitza la situació del català en diferents àrees (consulteu el gràfic). A banda de la valoració més general sobre el coneixement, la mateixa Plataforma destaca altres aspectes que criden l’atenció, com per exemple que el 84% dels catalanoparlants de Catalunya volen que el català sigui oficial a la UE o que el 95,3% dels habitants de Catalunya, el 86,5% dels de la zona catalanoparlant del País Valencià i el 77,8% de les Illes consideren que el català és útil per als joves.

Pel que fa a la radiografia sociològica, destaca el fet que a cap districte de Barcelona hi hagi ni un 50% de joves que tinguin el català com a llengua habitual i que en el cas de Nou Barris aquest percentatge sigui només del 5,1%. Del sector empresarial destaca que a Andorra només el 24% dels habitants parlen en català als grans magatzems, però en canvi als bancs, les assegurances i les gestories hi parlen el 74%. I pel que fa a l’ensenyament, només l’1,8% dels alumnes nord-catalans poden fer immersió lingüística en català. Respecte a la justícia, l’informe conclou que un 81,3% de les peticions per demanar la documentació en català són desateses als jutjats.

LA XIFRA

81,3
per cent
de les peticions per demanar la documentació en català són desateses als jutjats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia