Política

Marga Prohens, investida presidenta balear gràcies a Vox

La societat civil reacciona i signa un manifest amb les organitzacions civils i sindicals majoritàries

La popular Marga Prohens ja és la nova presidenta del govern de les Illes Balears. Gràcies a l’abstenció dels vuit diputats de Vox i el suport dels 26 del PP, ha pogut ser investida com a màxima representant del territori en segona volta, en què només es demana majoria simple. Els 25 diputats de l’oposició han votat un ‘no’ unànime i el pacte programàtic amb l’extrema dreta, en què s’ataca el català, ha estat decisiu perquè Prohens hagi estat escollida, malgrat que nacionalistes i socialistes l’acusen de voler reeditar l’etapa “més fosca” de la democràcia a les Balears, l’encapçalada per l’espanyolista José Ramón Bauzá.

Tot i que Vox no hagi donat el ‘sí’, la seva portaveu, Idoia Ribas, va expressar que estava molt “satisfeta”, que s’havien acceptat “gran part” dels punts demanats per Vox i que això era “millor” que entrar dins l’executiu amb una conselleria.

Ara bé, el nou govern ha començat amb un dur avís de la societat civil, que ha signat un manifest unitari impulsat per l’Obra Cultural Balear amb el suport d’organitzacions ciutadanes i sindicals majoritàries, com UGT, CCOO, el sindicat majoritari en ensenyament STEI, Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes (FAPA), Federació d’Associacions de Veïns de Palma (FAV), Unió de Pagesos Mallorca, Plataforma per la Llengua, Moviment Feminista Mallorca i un llarg etcètera que conformen una trentena d’associacions. El manifest unitari expressa “màxima preocupació” per l’acord de govern entre el PP i Vox, i lamenta “l’opció perversa” empresa pels populars, que s’han negat a un cordó sanitari. “L’aplicació dels acords programàtics signats entre el PP i Vox amenacen de dinamitar els consensos estatutaris i fer-nos retrocedir quaranta anys”, etziba. Critica el retorn al “centralisme” i haver donat tant de pes als antiautonomistes i procedeix a un advertiment diàfan: “La societat civil estarà preparada i vigilant per plantar cara a les polítiques instigadores d’odi, a les polítiques excloents, a les polítiques contràries als drets i llibertats de les persones”. D’altra banda, afegeix que “no voldríem, en cap cas, tornar als nivells de crispació del mandat del govern Bauzá; ni aquesta terra s’ho mereix, ni cap govern responsable ho hauria de permetre”. Aquestes entitats més representatives de les Illes Balears afirmen que sabran “estar a l’altura de les circumstàncies per respondre, des de la concòrdia però amb contundència, qualsevol agressió que ens faci retrocedir en avanços i llibertats”. Per això, el text apel·la al “seny” de la presidenta del govern perquè “garanteixi la convivència de tots els que vivim en aquesta terra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona