Política

Cara a cara televisat entre Sánchez i Feijóo aquesta nit

Serà l’únic debat dels candidats del PSOE i el PP durant la campanya electoral, el primer entre els dos principals partits des de fa 8 anys

Les aliances postelectorals centraran la conversa

Després de vuit anys, aquesta nit hi haurà debat televisat entre els dos principals candidats a les eleccions generals del 23 de juliol, entre el bloc progressista i el de dretes. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’enfronten a un únic cara a cara de la campanya, en horari de màxima audiència (22h, Atresmedia -Antena 3 i La Sexta), jugant-se-la per intentar aconseguir guanyar la batalla dialèctica per atraure el vot de l’electorat i decantar la balança a les urnes, situant el bipartidisme en el centre: o PP o PSOE. I sobretot fer atraure els ciutadans en aquelles demarcacions on aconseguir escons dependrà de només un miler de vots.

Les aliances postelectorals seran un dels principals cavalls de batalla en el debat d’aquesta nit. Sánchez incidirà en el “retrocés” que pot implicar un govern PP-Vox mentre que Feijóo carregarà contra la “submissió” del PSOE a l’independentisme. Segons informa l’ACN, tot i que Sánchez s’ha imposat en els debats amb Feijóo al Senat, no es confia ni anirà al plató com a virtual guanyador perquè el polític gallec “no és cap xai, porta 500 anys en política, té taules i se les sap totes”. El PSOE confia que podrà contrastar el “model clar” avalat per la “gestió d’aquests anys” amb la manca de propostes de Feijóo “i el seu aliat ultra”. A més, incidirà en el fet que el PP “ha assimilat les polítiques de Vox”.

Per la seva banda, els populars veuen el debat amb “optimisme” perquè és “una gran oportunitat” d’arribar a la ciutadania. El líder del PP ha vaticinat que Sánchez utilitzarà “l’insult” i que tractarà de desacreditar-lo qüestionant la seva solvència, però fonts del partit recorden que els populars arriben amb més suport demoscòpic que el president espanyol. El líder del PP vol explicar que “l’única opció d’un govern fort” passa pel PP i vol convèncer que el seu projecte “no es basa en blocs sinó en la unió dels ciutadans” siguin de dretes, d’esquerres o de centre. Feijóo argumentarà que Sánchez és qui no té “cap possibilitat aritmètica” de ser president sense els independentistes.

Metodologia

El debat, moderat per Ana Pastor i Vicente Valls, durarà 100 minuts i tindrà quatre blocs (economia; política social i igualtat; pactes i governabilitat i polítiques d’Estat, institucionals i internacional). Sánchez obrirà el debat en el primer bloc i Feijóo el finalitzarà amb l’últim torn en el ’minut d’or’ del final.

Els candidats estaran asseguts cara a cara en una taula de gairebé tres metres i no podran dur dispositius mòbils. Un membre del seu equip podrà entrar durant la pausa publicitària.

Els cara a cara d’altres eleccions

El debat d’aquesta nit formarà part de les històriques trobades que van començar el 1993 amb Felipe González i José María Aznar. En aquella campanya, però, els candidats del PSOE i el PP es van enfrontar en dos cara a cara, un primer a Antena 3 i un segon a Telecinco. Segons les enquestes de l’època, el primer debat el va guanyar Aznar, però el segon, González.

Els següents cara a cara entre dos candidats de PP i PSOE va ser el 2008 entre José Luis Rodríguez Zapatero i i Mariano Rajoy. Van ser organitzats per l’Acadèmia de la Televisió espanyola, es considera que els dos debats que es van celebrar els va guanyar el candidat socialista i seran recordats per l’anècdota sobre una nena que va explicar Rajoy, per sempre més, “La niña de Rajoy”.

Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba van protagonitzar un sol debat el 2011 i molt igualat segons les enquestes.

Finalment, el 2015 es va organitzar un únic cara a cara durant la campanya electoral de les generals espanyoles, l’últim abans del d’aquesta nit, amb Mariano Rajoy i Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia