Política

regne unit

Biden i Sunak aborden a Londres l’evolució de la guerra a Ucraïna i la cimera de l’OTAN

Rússia reaccionarà amb “claredat i fermesa” a un eventual ingrés d’Ucraïna a l’OTAN

El president dels Estats Units (EUA), Joe Biden, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, han abordat aquest dilluns en una reunió a Londres el progrés de la contraofensiva a Ucraïna i la importància de fer costat a aquest país perquè pugui guanyar la guerra enfront de Rússia, segons ha informat Downing Street.

Els líders han ressaltat la importància d’ajudar a Ucraïna per a aconseguir una pau “justa i duradora” a Ucraïna, ha afegit la residència oficial en un comunicat divulgat avui.

De cara a la cimera de l’OTAN que comença demà a Lituània, Biden i Sunak han estat d’acord en la necessitat d’assegurar que Suècia pugui tenir una ràpida incorporació a l’Aliança Atlàntica. “El primer ministre i el president Biden també van abordar el context geopolític més ampli, fins i tot en l’Indopacífic i l’Iran”, afegeix la nota.

Entre altres coses, Biden i Sunak també han dialogat sobre els progressos realitzats des de l’anomenada Declaració Atlàntica, el primer marc per a una associació econòmica entre el Regne Unit i els EUA.

Aquesta és la primera visita del cap d’Estat dels EUA al Regne Unit des de la de l’abril passat amb motiu de la celebració dels 25 anys de la signatura de l’acord de pau d’Irlanda del Nord.

La trobada d’avui ha tingut lloc després de la polèmica sobre la decisió dels EUA de subministrar bombes de dispersió a aquest país, malgrat la controvèrsia entorn d’aquest armament pel fet que allibera petites bombes que poden provocar nombroses víctimes en una zona molt àmplia.

En aquest sentit, el govern britànic s’ha distanciat d’aquesta decisió després que Sunak indiqués que el Regne Unit s’oposa a aquestes bombes en ser part de la convenció que les prohibeix, signada per 123 països.

Advertència de Rússia

Rússia considerarà el possible ingrés d’Ucraïna en l’OTAN com un perill i reaccionarà davant això d’una manera “prou comprensible i ferma”, ha declarat avui el Kremlin en vespres de la cimera de l’Aliança Atlàntica a Vílnius, a celebrar-se aquest 11 i 12 de juliol.

El portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov ha assenyalat que en l’actualitat “es duen a terme discussions bastant intenses entre els països membres de l’Aliança, sobretot de cara a la cimera de l’OTAN, i existeixen diferents punts de vista sobre aquest tema”, de l’ingrés d’Ucraïna a aquesta organització.

La filiació d’Ucraïna en l’OTAN “tindrà conseqüències extremadament greus per a tota l’arquitectura de la seguretat a Europa, per si mateix deteriorada”, ha afegit.

El representant del Kremlin ha afirmat que “el règim de Kíiv intenta pressionar a tots de diverses maneres per a aconseguir que el nombre més gran de països (de l’OTAN) expressin la seva solidaritat sobre aquest tema” de l’ingrés d’Ucraïna en l’Aliança Atlàntica.

En aquest sentit, el president estatunidenc, Joe Biden, ha reconegut que no existeix la unanimitat necessària per a convidar Ucraïna a entrar en l’Aliança quan acabi la guerra. Biden també ha afirmat que Ucraïna “no està llesta” per a ser membre de l’OTAN i ha de continuar fent reformes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia