Política

La castellanització i la censura a Borriana activen la militància i la protesta

Acció Cultural del País Valencià alerta que ja era “previsible” perquè són “feixistes” i es mobilitza amb militància i demanant votar, com també ho fan els valencianistes de Compromís

La decisió de l’Ajuntament de Borriana de censurar revistes en català de la biblioteca ha tingut resposta i està servint per seguir activant les bases valencianistes i democràtiques del País Valencià, capitanejats per Acció Cultural del País Valencià en la societat civil i Compromís en l’espai polític. De fet, insisteixen que era “previsible” perquè l’extrema dreta i el PP s’havien presentat amb un to bel·ligerant i que estan complint els mals presagis, però això són més motius per seguir activant l’engranatge activista i polític per plantar cara. En aquest sentit, en el consistori de Borriana, des de fa almenys una setmana ha canviat el nom de la població en el logo corporatiu a la pàgina web i les xarxes, a més dels comunicats i notes de premsa difosos: ja no és Borriana, sinó “Burriana” exclusivament, el nom en castellà que ara fan servir també en els escrits en català i en totes les imatges com a Ajuntament. Per tant, desobeeixen la nomenclatura oficial amb el vistiplau de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, ha assegurat, en declaracions a TV3, que “no estan fent més que complir les amenaces que han plantejat en la seua campanya” dins del seu programa, que “és retallar les llibertats individuals i col·lectives i vulnerar els drets humans” i avisa que són “fidels a allò que són: feixistes”. Per això, tal com l’entitat està assegurant a les xarxes, s’està promovent una campanya per augmentar el seu nombre de socis i potenciar l’activisme pel català, la identitat i els valors democràtics de la societat valenciana. Però la resposta als embats antivalencians en nombrosos municipis i a la Generalitat Valenciana va més enllà: el 20 de juliol convoquen una manifestació als carrers de València “per a demanar el vot a opcions progressistes pel 23J”. Segons asseguren, “és necessari frenar l’extrema dreta i el feixisme” i aniran “a totes a una lluitant per un mateix objectiu: avançar en els nostres drets i no retrocedir ni un pas enrere”.

L’entrada en campanya d’una entitat tan significativa del territori, però, no es queda sola. Compromís també ha alertat de la censura i han assegurat, des de l’agrupació de la Plana Baixa Alt Millars, que “volen la nostra llengua amagada, la volen prohibida. Volen que la gent del poble no puguem parlar-la, la volen esborrar de les nostres vides. I no, no és Burriana és BORRIANA”, han reblat, per afegir que seguiran “militant” i “defensant la nostra llengua i la nostra identitat” com ho ham fet “tots aquests anys”, al govern o a l’oposició, i que no permetran retrocessos.

L’activisme està augmentant cada dia més, com és la prova la campanya d’Escola Valenciana, que a través de les seves activitats com el festival Feslloc estan promovent “l’activisme pel valencià” amb un lema molt clar: “Ens plantem pel valencià”.

També s’ha manifestat amb claredat Plataforma per la Llengua del País Valencià, que ha dit que “és intolerable que una administració pública perseguisca i censure revistes per estar escrites en valencià” i ha assegurat que “a cada atac a la nostra llengua com el de l’Ajuntament de Borriana, ens tindran enfront plantant cara”. En el mateix sentit s’ha expressat Òmnium, que ha dit que “volen acabar amb la llengua i la cultura per acabar amb qui som. Hi serem de cara!”. De fet, ha fet referència a les paraules d’Ovidi Montllor sobre la llengua: “Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona