Política

itàlia

Cadena perpètua per a Messina Denaro, capo de la Cosa Nostra

Estava considerat com a organitzador dels atemptats contrab els jutges antimàfia Giovanni Falcone i Paolo Borsellino

El Tribunal d’Apel·lacions de Caltanissetta, a Sicília (Itàlia), ha confirmat aquest dimecres la condemna a cadena perpètua del mafiós Matteo Messina Denaro, capo de la Cosa Nostra, coincidint amb l’aniversari dels atemptats que van matar en 1992 als jutges antimàfia Giovanni Falcone i Paolo Borsellino.

En 2020, un tribunal penal ja va sentenciar-lo per ser un dels responsables i instigadors dels atemptats que van commocionar a Itàlia en els anys 90.

Durant l’audiència, Messina Denaro, qui va ser detingut el passat 16 de gener després de romandre més de tres dècades fugit de la justícia, va renunciar a connectar-se per videoconferència des de la presó, segons ha informat la premsa local.

La confirmació de la condemna coincideix amb la visita de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i d’altres representants de l’Estat italià a Palerm, el dia en què es compleixen 31 anys de la massacre de Via D’Amelio, en la qual van perdre la vida Borsellino i els seus cinc escortes.

A Messina Denaro se li atribueix l’organització d’aquesta matança i de la massacre de Capaci, organitzada el 23 de maig de 1992 i en la qual van morir el magistrat antimàfia Giovanni Falcone, la seva esposa i tres agents per l’explosió d’una bomba en una autopista siciliana.

Fins a la seva detenció, el passat 26 de gener, Messina Denaro era com el criminal més buscat d’Itàlia i ja havia estat condemnat –com a pròfug– a cadena perpètua per una sèrie d’atemptats organitzats durant 1993 a Florència, Roma i Milà, en els quals van morir deu persones.

Després d’anys de cerca, Messina Denaro va ser detingut al gener quan acudia a una clínica sanitària privada a Palerm per a rebre tractament mèdic per un càncer de còlon i, després del seu arrest, es va descobrir que havia romàs amagat els últims anys en Campobello di Mazzara (sud), prop del seu poble natal, Castelvetrano, a l’illa de Sicília.

El capo mafiós va poder portar una vida normal gràcies a una xarxa de col·laboradors i a una identitat falsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona