Política

regne unit

Sunak pateix un dur revés en perdre dos dels tres escons en joc a les eleccions parcials

Els conservadors aconsegueixen retenir el que ocupava Boris Johnson

Derrota conservadora a les eleccions parcials celebrades dijous en tres districtes d’Anglaterra, vistes com un indicador de la tendència de la població de cara a les generals de l’any vinent. El partit del primer ministre Rishi Sunak ha perdut de manera estrepitosa dos escons d’importància estratègica a la Cambra dels Comuns tradicionalment conservadors, però ha aconseguit retenir inesperadament el de l’antiga circumscripció de Boris Johnson. El Partit Conservador ha cedit als centristes del Partit Liberal Demòcrata la circumscripció de Somerton i Frome, al sud-oest d’Anglaterra, i als laboristes l’escó de Selby i Ainsty, al nord. Per primera vegada aquest districte no estarà representat als Comuns pels tories, sinó per un laborista, Keir Mather, que amb 25 anys serà el diputat més jove de la cambra.

En canvi, els de Sunak han pogut mantenir la representació d’Uxbridge i South Ruislip, a l’oest de Londres, que va deixar vacant l’exprimer ministre Boris Johnson, que va abandonar la Cambra dels Comuns poc abans de recomanar-se una suspensió de noranta dies per haver mentit el Parlament per l’escàndol de les festes il·legals celebrades a Downing Street durant les restriccions per la pandèmia de la Covid-19. El Partit Laborista sortia com a favorit, però finalment el conservador Steve Tuckwell s’ha endut el triomf per només 500 vots d’avantatge (13.965 contra 13.470).

Una victòria que ha permès als conservadors blanquejar la patacada perquè no és el mateix perdre tres a zero que dos a un. També ha evitat que Sunak es convertís en el primer ministre britànic en 55 anys que perd tres eleccions parcials en la mateixa cita. Les votacions eren un dels últims testos electorals abans de les generals previstes pel 2024 i s’havien considerat un indicador de les perspectives dels dos principals partits. Els resultats, diu l’agència Efe, no pronostiquen un futur brillant pels tories, però la derrota dels laboristes de Keir Starmer a Uxbridge i South Ruislip també demostra que el seu avantatge en les enquestes pot no traduir-se en una clara majoria parlamentària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona