Política

colòmbia

Pressió sobre Petro

El Congrés de Colòmbia investiga el president del país per possibles irregularitats en la seva campanya de 2020 després de les acusacions fetes pel seu fill gran

L’única institució que pot iniciar un procés de destitució contra el president colombià, Gustavo Petro, la Comissió d’Investigació i Acusacions de la Cambra de Representants de Colòmbia, ha obert una investigació per presumptes irregularitats en la campanya de 2020, revelades pel seu fill, ha informat aquest divendres l’agència Efe.

El mandatari, per la seva banda, ha expressat la seva confiança en la justícia i espera que s’aclareixin els fets, després que el seu fill gran, Nicolás Petro Burgos, hagués revelat a la fiscalia que part dels diners il·legals que va rebre van anar a parar a la campanya presidencial del seu pare. Segons Petro, “seran els jutges en les seves diferents competències els qui defineixin jurídicament el que correspongui”. “Afirmo i reitero que ningú pot estar per sobre de la llei i que la justícia ha d’aplicar-se de manera imparcial”, ha dit el primer president d’esquerres de la història de Colòmbia.

El fiscal del cas, Mario Burgos, va explicar dijous en una audiència pública que Petro Burgos havia admès que part dels diners que havia rebut de manera il·legal d’un narcotraficant i empresaris els va usar en benefici propi i, una altra part, va anar a la campanya electoral del seu pare. Petro Burgos va comparèixer dijous en una vista, després d’haver firmat un acord de col·laboració amb la justícia pel qual s’ha compromès a aportar proves rellevants i a renunciar al seu càrrec de diputat a l’Assemblea Departamental de l’Atlàntic. Per contra, la fiscalia ha desistit de demanar presó preventiva pel fill gran del president colombià, acusat d’enriquiment il·lícit, blanqueig de diners i revelació de dades persones en relació amb un escàndol destapat per Daysuris del Carmen Vázquez Castro, exesposa de Petro Burgos i també acusada.

En un comunicat, Petro ha lamentat la informació sobre presumptes irregularitats i ha assegurat que l’escàndol no afectarà la seva agenda. Les paraules de la fiscalia han causat un autèntic terratrèmol en el país i ha desplaçat un segon terme l’alto el foc bilateral de 180 dies, prorrogables, entre el govern i l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) en vigor des de dijous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona