Política

Europa

Almenys tres incidents aeris entre l’OTAN i Rússia

Els Països Baixos i el Regne Unit s’enlairen per interceptar bombarders russos que s’apropaven al seu espai aeri

Moscou assegura que ha fet girar cua a un avió noruec que anava cap a les seva frontera

La tensió entre el bloc occidental i Rússia ha pujat aquest dilluns als cels del nord d’Europa amb almenys tres incidents entre avions russos i de l’OTAN.

La força aèria del Regne Unit (RAF, per les sigles en anglès), ha interceptat aquest matí dos bombarders russos que, segons Londres, han sobrevolat la “zona de vigilància aèria” de l’Aliança Atlàntica al nord d’Escòcia. Segons ha informat el govern britànic, caces Typhoon s’han enlairat de la base de Lossiemouth, al nord d’Escòcia, per “interceptar dos bombarders russos de llarg abast” i “vigilar-los al seu pas per les illes Shetland”, a l’Atlàntic Nord.

El secretari d’Estat de les forces armades, James Heappey, ha subratllat que els seus avions de combat “estaven preparats per contrarestar qualsevol potencial amenaça al territori britànic”. Ha afegit que la RAF manté una “vigilància constant de l’espai aeri” britànic i està “sempre a punt per passar a l’acció immediatament”.

El govern dels Països Baixos ha informat prèviament que dos caces F-16 de la seva força aèria s’han enlairat aquest matí per “interceptar dos bombarders russos que volaven cap a l’espai aeri neerlandès”, tot i que no han arribat a entrar-hi. Els aparells russos, que han estat detectats per Dinamarca, “ja han donat la volta” i s’han allunyat de l’espai aeri de l’OTAN i els caces neerlandesos ja han tornat a la base aèria de Volkel.

El desplegament dels dos avions s’ha produït després del que es coneix com una Alerta de Reacció Ràpida, anunciada cap a un quart de vuit del matí. El ministeri de Defensa dels Països Baixos ha explicat que “això no passa amb freqüència” però ha volgut destacar que “l’incident d’avui demostra la importància del desplegament ràpid”. “Els F-16 estan a l’espera les 24 hores del dia i poden enlairar-se en qüestió de minuts i interceptar un avió no identificat”, ha assegurat Defensa.

El ministeri de Defensa rus ha explicat que bombarders estratègics Tu-160, Tu-95MS i Tu-22M han realitzat avui vols rutinaris de patrulla sobre aigües neutrals dels mars Bàltic, de Noruega, Barentsz i de l’oceà Glacial Àrtic. El comandant en cap de l’aviació russa, Serguei Kobilaix, ha declarat que “tots els vols s’han realitzat en estricta conformitat amb les normes internacionals per a l’ús de l’espai aeri”.

Moscou també ha informat que un dels seus caces Mig-26 ha evitat que un avió de reconeixement P-8A Poseidon noruec penetrés al seu espai aeri. Defensa ha relatat en un comunicat recollit pels mitjans russos que el seu sistema de control aeri ha “detectat un objectiu aeri volant cap a la frontera russa sobre la mar de Barentsz”. “Un avió de combat MiG-29 de les unitats de defensa de la Flota del Nord en servei ha estat enviat a identificar l’objectiu ari i prevenir la violació de la frontera”, ha afegit. Segons el comunicat, “l’avió estranger ha donat la volta” en aproximar-se el caça rus i “no hi ha hagut violació de la frontera”.

L’escrit precisa que l’operació ha seguit les normes d’ús de l’espai aeri sobre aigües internacionals i no ha creuat línies aèries civils ni ha realitzat una aproximació perillosa a l’avió foraster.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona