Política

Rússia

Lukaixenko proposa a Putin una cooperació “a tres bandes” amb Corea del Nord

El president bielorús acusa Occident d’enviar mercenaris a lluitar del costat d’Ucraïna

El líder rus nega que hagi demanat voluntaris a Pyongyang i anuncia que aquest any ja han signat contractes amb l’exèrcit 300.000 russoa

El president rus, Vladímir Putin, ha rebut aquest divendres la visita d’un dels principals aliats, el seu homòleg bielorús Alexandr Lukaixenko, poc després de reunir-se dimecres amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, que també és de visita oficial a Rússia.

Tots dos s’han trobat al balneari rus de Sotxi, on Lukaixenko ha comentat que havia seguit “atentament” les converses entre Putin i Kim cosmòdrom de Vostotxni, al llunyà orient rus. “Crec que podem plantejar-nos una cooperació a tres bandes” de Moscou, Pyongyang i Minsk, ha proposat el dirigent bielorús. “Sé que els nord-coreans tenen un gran interès en la cooperació amb Rússia. Crec que hi haurà feina per Bielorússia”, ha reblat.

La d’avui és la cinquena visita del president bielorús a Rússia aquest any i la primera des de la mort del cap del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojín, que estava refugiat a Bielorússia des del motí de la vigília de Sant Joan.

Lukaixenko, a qui el Parlament Europeu va declarar dimecres “còmplice” de l’agressió militar russa a Ucraïna, ha replicat avui que Occident també ha enviat mercenaris a lluitar del costat d’Ucraïna i s’ha preguntat per què es culpa Rússia de “convidar algú”. “Els propis occidentals han de comptar primer quants dels seus mercenaris hi han enviat [a Ucraïna] i quants hi estan lluitant. Hi ha nord-americans de pell fosca, pell groga i blancs, que lluiten tots del costat dels ucraïnesos”, ha afirmat. És més, Lukaixenko ha sostingut que Occident envia fins i tot unitats regulars a Ucraïna: “A Polònia ja s’han format a la frontera. S’han format unitats militars a punt per entrar a Ucraïna”, ha detallat.

Més soldats

De la seva banda, Putin ha afirmat que continuarà buscant oportunitats per desenvolupar les seves relacions amb Corea del Nord sense “infringir res”, en al·lusió a les sancions de Nacions Unides al règim de Pyongyang. En aquest sentit, ha negat que hagi demanat a Corea del Nord que enviï voluntaris per lluitar del costat rus en la guerra contra Ucraïna. “Això és completament absurd”, ha dit.

El mandatari rus ha destacat que avui ja són 300.000 els ciutadans russos que han signat contractes amb l’exèrcit rus des de l’inici de l’any, una xifra que deixa “obsoleta” la de 270.000 que el mateix Putin havia anunciat aquesta setmana. “Vull subratllar que aquestes persones estan disposades a sacrificar les seves vides per protegir la Pàtria”, ha celebrat.

Les declaracions del cap del Kremlin es produeixen enmig dels rumors a l’alça sobre una possible segona onada de mobilització a Rússia aquesta tardor. Fa un any el president rus va decretar una mobilització parcial de reservistes que va permetre sumar més de 300.000 efectius a l’exèrcit, segons les xifres del ministeri de Defensa. No obstant això, segons diverses fonts, al voltant d’un milió de russos van abandonar el país en el mateix període per evitar ser reclutats.

Porta oberta a una negociació directa

Putin ha afirmat avui que Rússia “mai” ha rebutjat negociar amb Ucraïna, però insinuat que l’altra part no vol. “Jo estic parlant, però no escoltem res des de l’altre costat”, En tot cas, ha avisat Kíiv que si vol dialogar amb Moscou ho ha de “dir directament”. El president rus ha demanat a Ucraïna que “no balli segons el so de ningú”, En al·lusió a les declaracions del secretari d’Estat, Antony Blinken, que en al·lusió a unes possibles negociacions entre Rússia i Ucraïna va recordar que per ballar tango calen dos. I ha ironitzat que Estats Units és incapaç de “ballar tango” en parella amb cap altre nació perquè sempre intenta “resoldre tots els problemes des d’una posició de força, ja sigui amb sancions econòmiques, restriccions financeres o l’amenaça de l’ús de la força militar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries