Política

iran

L’Iran endureix els càstigs contra les dones que no usin el vel

El Parlament iranià aprova una llei que reforça les sancions per violació del codi de vestimenta

L’Iran ha augmentat la pressió sobre les dones que es neguen a dur el vel. Després de mesos de debat, el Parlament iranià ha aprovat aquest dimecres, per 152 vots a favor, 34 en contra i set abstencions del total de 201 diputats presents a la cambra, un projecte de llei que endureix les sancions contra les dones i nenes que violin el codi de vestimenta, informa l’agència local Mizan. El projecte legislatiu ha estat adoptat quatre dies després del primer aniversari de la mort de la jove kurda iraniana Mahsa Amini sota custòdia policial, el 16 de setembre de 2022, que havia estat detinguda uns dies abans per la temuda policia de la moral per dur el vel mal posat. La seva mort va propiciar l’esclat de les protestes més amenaçadores a què l’actual règim s’ha hagut d’enfrontar. I és que la brutal detenció de la noia pel fet de no dur el cabell ben tapat amb el vel, va despertar el que moltes iranianes descrivien com un “trauma col·lectiu”.

Segons explica l’agència Efe el projecte de llei aprovat aquest dimecres, pendent de ser ratificat pel Consell dels Guardians, preveu sancions econòmiques per aparèixer en públic sense el vel, penes de presó de fins a cinc anys, el comís de cotxes i la prohibició de conduir, a més de rebaixes salarials o el vet a l’accés als serveis bancaris. Les penes, diu Efe, no afecten només a les dones que no es tapin els cabells, sinó que també es castigarà a les dones i nenes que portin roba fina o ajustada o facin promoció del nu o facin befa del hijab en els mitjans i les xarxes socials. Així, la nova normativa prohibeix l’ús de pantalons trencats, màniga curta o bermudes i estableix l’acomiadament de treballadors que incompleixin aquestes normes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona