Política

L’impost a les emissions portuàries afectarà el 80% dels vaixells que amarrin a Barcelona

Pagaran uns 759 euros i el govern confia que entri en vigor el 2024 per recaptar 7,5 milions anuals

L’impost a les emissions portuàries afectarà el 80% dels vaixells que atraquin a Barcelona. Ho ha explicat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que ha anunciat aquest divendres que l’avantprojecte del nou impost a la contaminació dels grans vaixells està enllestit i que entrarà en vigor l’any que ve, tot i que hauria d’haver-se posat en funcionament el 2019 en compliment de la llei del Canvi Climàtic. Primer ha de tenir un dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social perquè pugui aprovar-lo l’executiu.

El departament calcula que les embarcacions pagaran de mitjana 759 euros, i preveu que 44% de les escales tinguin una quota inferior als 300 euros, el 60% als 500 euros i el 78% inferior als 1.000 euros. L’executiu recaptarà 7,5 milions d’euros anual en aquest impost finalista que es destinarà al Fons per a la protecció de l’ambient atmosfèric. Mascort assegura que aquesta mesura no tindrà un efecte dissuasori: “No estem parlant de grans quotes”, ha dit. L’executiu assegura que el tribut és pioner a Europa en optar per no limitar, sinó taxar, les emissions i incentivar la seva reducció. Per a Mascort,“és una qüestió de prioritzar la salut, que les persones, visquin on visquin, tenen dret a respirar aire net”.

Quan entri en vigor les empreses navilieres i les armadores dels transbordadors, tancs, portacontenidors, creuers, petroliers, vaixells de càrrega i d’altres considerats grans vaixells que atraquin en ports catalans tindran un gravamen d’1 euro per quilogram de NOx i PM emesos per embarcació. Com que l’objectiu és ambiental i no recaptatori, s’han establert bonificacions per a aquelles naus que disposin d’un certificat acreditable de millora energètica, com el Green Award, el Clean Shipping Index (CSI), l’Enviromental Shipping Index (ESI), o un certificat de registre al sistema de gestió i auditoria mediambiental de la Unió Europea (EMAS).

Quedaran exempts de pagar l’impost els vaixells que vagin a les Illes Balears, els que atraquin per força major i els que ho facin per qüestions humanitàries. I s’estableixen reduccions de la base imposable per connexió a la xarxa elèctrica del port i per l’alimentació de tots els serveis del vaixell per energia elèctrica íntegrament subministrada per bateria interna

L’aplicació dels tributs ha format part dels acords per l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat entre l’executiu i els comuns de l’any 2022 i el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona