Política

estats units

Els republicans posen en marxa un judici polític a Biden sense possibilitat de prosperar

El sector moderat dels republicans podria no donar suport a l’“impeachment”

Els republicans de la Cambra de Representants dels Estats Units han posat aquest dijous en marxa un judici polític contra el president, Joe Biden, per una presumpta xarxa de corrupció familiar, encara que no té possibilitat de prosperar atès que no compten amb majoria al Senat.

Els conservadors acusen Biden d’haver utilitzat les seves influències quan era vicepresident dels Estats Units en el govern de Barack Obama (2009-2017) per a ajudar al seu fill Hunter Biden i a altres familiars en uns suposats negocis irregulars amb la Xina.

No obstant això, per als demòcrates no es tracta més que d’una maniobra política per a distreure l’atenció del cèrcol judicial que pesa sobre l’expresident Donald Trump (2017-2021), gran favorit per a la nominació republicana de cara a les eleccions de 2024.

El Comitè de Supervisió de la Cambra baixa, dominada pels republicans des de les eleccions de mig mandat de novembre de 2022, ha convocat aquest dijous la primera audiència sobre la recerca del “impeachment” (judici polític) contra Biden.

Un judici sense majoria

El congressista James Comer de Kentucky, president del comitè, va afirmar a l’inici de la sessió que els legisladors compten amb “una muntanya de proves” que demostrarien que l’avui president “va abusar del seu càrrec públic per al benefici econòmic de la seva família”.

A la sessió van ser convidats experts en Dret per a revisar les qüestions legals que envolten la recerca, però no es van presentar ni testimonis ni proves concloents de la relació de Biden amb els suposats negocis corruptes.

La Constitució dels Estats Units estableix que el president pot ser destituït del seu càrrec en un judici polític si va cometre “delictes o faltes greus”.

Els republicans sostenen, no obstant això, que ara com ara l’objectiu del judici polític no és el de destituir el mandatari sinó el de poder ampliar la recerca sobre les presumptes irregularitats.

La veritat és que no és clar que el líder de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, obtingui el suport del sector moderat de la seva bancada per a cessar a Biden.

A més, encara que el judici polític prosperés en la Cambra baixa, després hauria de passar pel Senat, on els demòcrates ostenten la majoria, per la qual cosa les seves possibilitats són nul·les.

Poques hores per al tancament de govern

Aquesta primera audiència va arrencar dos dies abans que en la mitjanit del 30 de setembre a l’1 d’octubre el govern federal es quedi sense fons per a continuar operant i hagi de tancar, la qual cosa tindria un sever impacte en l’economia.

Un grup de republicans ultraconservadors afins a Trump està en plena rebel·lió i es resisteix a avalar una solució a curt termini que financi les agències federals perquè l’Administració continuï funcionant.

La Casa Blanca va advertir aquest dijous en un comunicat que queden menys de 60 hores per al tancament de govern, la qual cosa pot derivar en “conseqüències nocives”, com la pèrdua d’ocupacions, la suspensió de sou per als militars o deixant la lluita contra el fentanil sense finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona