Política

negociacions d’investidura

Referèndum no només d’independència

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, estaria obert que el referèndum sobre el futur polític de Catalunya inclogués també una altra opció alternativa a la independència per tal de fer possible un acord amb el PSOE. En una entrevista televisiva ahir a RTVE, el president va afirmar: “Des del meu punt de vista, la independència ha de ser una opció. A partir d’aquí, si hi ha altres propostes, benvingudes siguin i que la ciutadania decideixi lliurement. Les característiques del referèndum han de formar part de la negociació.” Aragonès insistia així en el retret repetit als governs del PSOE i Sumar (abans Unides Podem) que no han fet els darrers anys cap proposta d’estatus polític per a Catalunya com a alternativa a la independència i a l’autonomia actual.

Daltra banda, el cap de l’executiu avisava que veu “lluny” el PSOE d’una millora del finançament dels serveis públics i del traspàs de Rodalies, una condició que ERC considera “fonamental”. Pel que fa a la proposta d’amnistia de Sumar, Aragonès qualifica d’“interessants” les aportacions de la formació però recorda que la posició “determinant” és la del PSOE, i que serà el líder socialista qui haurà de moure’s si vol ser investit.

Aragonès i ERC reafirmaven ahir que la seva proposta d’amnistia la van registrar el 2021 amb Junts i la CUP i va ser rebutjada per la mesa del Congrés. Respecte a la manifestació de Societat Civil Catalana de diumenge, Aragonès acusava el PP i Vox de “manipular” els ciutadans per rèdit electoral: “Va ser un fracàs, no per la mobilització, sinó perquè hi haurà amnistia”. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va anunciar en una entrevista a Catalunya Ràdio que portarà al Constitucional una possible llei d’amnistia. A la sortida de la reunió de la tarda amb el candidat socialista a la investidura, Pedro Sánchez, Feijóo li demanava eleccions el 14 de febrer perquè Espanya decideixi si vol l’amnistia. Sánchez li reclamava acceptar els resultats electorals i no instrumentalitzar al carrer el 12-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador