Política

La crònica

“La guerra no canvia la nostra vida”

“Estem en guerra o no? Tu què diries?”, pregunta en Mahmoud, un jove palestí. Ell mateix respon: “La nostra vida no canvia gaire si hi ha guerra o si no n’hi ha.” En Mahmoud és resident del camp de refugiats palestí de Deheisha, prop de Betlem. Això és Cisjordània. Sobre el paper, territori palestí. Però ningú no ho diria. “Les forces de l’ocupació” israelianes, com les anomenen al camp, penetren els carrerons de Deheisha de forma recurrent. I també penetren les cases dels qui hi viuen. “A casa meva hi han entrat dotze cops”, afirma en Mahmoud. “Un cop van assaltar la casa mentre jo dormia. Em van colpejar al cap. T’ho pots imaginar? Mentre dormia!” En Mahmoud i els seus amics que l’envolten enumeren exemples sense parar. Expliquen escenes que no els deixen de semblar humiliants, per molt que siguin part del dia a dia. Detencions arbitràries, intimidacions. Però també assassinats. “Van matant gent de qualsevol manera. Un aquí, dos allà…” B’Tselem, grup de defensa dels drets humans israelià –i el primer que va gosar emprar la paraula apartheid per descriure la realitat a la Palestina històrica–, calcula que el 2022 hi va haver 146 palestins assassinats a Cisjordània. La majoria, a mans de soldats israelians. D’altres, a mans de colons. En Mahmoud i els seus amics expressen frustració per la manca de rendició de comptes contra els perpetradors de crims israelians. També expressen frustració pel fet que tota la rendició de comptes sigui en contra seu. Diuen que sempre tenen al damunt els ulls de l’ocupant.

Quan li preguntem si quan surt del camp de Deheisha li fa por que les forces israelianes el detinguin, Mahmoud respon amb un “és clar”. “Vivim en un estat del terror”, hi afegeix. Molts residents de la Cisjordània ocupada lamenten el paper de l’Autoritat Palestina, l’ens que governa el territori amb el control de Fatah. L’històric partit d’Arafat i dels Acords d’Oslo és avui el que molts consideren una gestoria a càrrec de l’entitat ocupant. “Són col·laboracionistes”, diuen Mahmoud i la seva colla. “Tenen els seus propis interessos.” Fins i tot ho diu un jove palestí amb pistola a la cintura que diu treballar en una unitat policial d’elit de l’Autoritat Palestina. Diu que hi treballa perquè una feina és una feina. Aquest grup de joves palestins demana un canvi. “Volem que Mahmoud Abbas marxi.” Enquestes recents suggereixen que, si es fessin eleccions avui al conjunt dels Territoris Palestins, només el 35% de la població votaria Fatah. El 2021, Abbas va cancel·lar les primeres eleccions que s’havien de disputar a Cisjordània des del 2006.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona