Política

La Cimera de la Pau tanca sense una declaració final

Els representants dels 34 països participants a la reunió d’Egipte coincideixen, amb sensibilitats diferents, sobre la coexistència de dos estats, les vides civils protegides i l’ajuda humanitària a Gaza

La Cimera de la Pau per a Gaza i la “qüestió palestina”, organitzada per Egipte a l’anomenada Nova Capital Administrativa, a l’est d’El Caire, ha culminat avui sense una declaració final conjunta dels 34 països i organismes internacionals que han participat a la trobada. Egipte, el país que va convocar la reunió, ha emès una nota en què agraeix l’esforç per buscar consensos per sobre de posicions polítiques o religioses per abordar aquesta crisi i la situació d’Israel i Palestina , i per la seva posició comú a l’hora de “veure la importància de reavaluar l’estratègia internacional per abordar el conflicte”.

Tot i la manca d’una declaració conjunta, tots els participants han coincidit durant les sessions d’avui en defensar tres punts: la coexistència de dos estats, Israel i Palestina, és l’única solució viable al conflicte; les vides civils han d’estar protegides a tot arreu, i l’ajuda humanitària ha de poder entrar a la Franja de Gaza.

Per contra, durant aquesta trobada internacional també s’ha posat en evidència “l’abisme de sensibilitat entre el món àrab i Occident a l’hora de valorar la situació dels palestins”, segons ho remarca l’agència Efe. Representants de 34 països i organismes internacionals, entre els quals hi ha diversos caps d’estat i de govern, com ara el president espanyol, Pedro Sánchez, i el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, participen en aquesta trobada organitzada pel president egipci, Abdelfatah al Sisi, a la Nova Capital Administrativa, una ciutat de nova planta situada en el desert, a uns 50 quilòmetres a l’est d’El Caire.

En la seva intervenció a l’inici de la reunió, Abdelfatah al Sisi, ha instat a fixar un full de ruta perquè l’ajuda a Gaza continuï fluint a través del pas de Rafah i s’acabi la “crisi humanitària” a l’enclavament palestí. El president d’Egipte, país que ha actuat com històric mediador entre Israel i Palestina, es va preguntar si no és el moment perquè s’acabin ja les crisis i els conflictes a l’Orient Mitjà.

Just després, ha estat el rei de Jordània, Abdalà II, qui va oferir, en anglès, un dels discursos més comentats de la jornada: “El món àrab escolta que la vida dels àrabs, la nostra vida, és menys important que la vida dels altres i que la llei internacional és optativa”, va dir el monarca, en un missatge completament desolador. El rei jordà, un dels líders àrabs més propers a Occident, dirigent d’un país que reconeix Israel, va parlar en un to dur i va dir que els atacs d’Israel contra “la pau són perillosos i rebutjats a tots els nivells” i els va qualificar de “crims de guerra” per recaure “sobre persones tancades sense solució, sense ajuda”. Abdalà II també va criticar el “silenci internacional” davant la crisi de Gaza, que no s’ha condemnat de manera tan àmplia i unànime com “un altre conflicte semblant”, en referència no explícita a Ucraïna.

Europa contra Hamàs

En el costat europeu, les premisses han estat clares: Hamàs és un grup terrorista i no representa els palestins. La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha afirmat que Hamàs busca minar el diàleg a l’Orient Mitjà amb el seu atac a Israel i va avisar que seria “estúpid” caure a la trampa. “El nostre interès és que el que passa a Gaza no es converteixi en un conflicte molt més ampli, en una guerra de religions, en un xoc entre civilitzacions”, ha afegit.

La ministra d’Exteriors d’Alemanya, Annalena Baerbock, ha responsabilitzat Hamàs “del patiment de tots” a la Franja de Gaza i a Israel, i ha dit també que és un grup que “no parla per Palestina” i que només utilitza “el llenguatge del terror”.

El ministre d’Exteriors britànic, James Cleverly, també ha culpabilitzat Hamàs de la crisi i “del dolor dels palestins a Gaza, la vida dels quals és més perillosa ara per culpa del seu atac”.

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha remarcat la “necessitat” de “protegir tots els civils” involucrats en el conflicte de Gaza, tant palestins com israelians. A la seva intervenció, Sánchez ha reclamat també que siguin “alliberats tots els ostatges sense condicions i immediatament”, i ha remarcat que “aquells que pateixen l’horror a Gaza han de rebre ajuda. Per últim, el president en funcions ha reivindicat la necessitat que existeixin dos estats, Israel i Palestina, com a única solució davant el conflicte israelià, i que un i l’altre “convisquin en seguretat i en pau”. Poc abans de la reunió, el secretari general de l’ONU, António Guterres; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el responsable de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, s’han reunit amb Sánchez, que també s’ha trobat amb el president palestí, Mahmud Abbas, al qual li ha expressat la seva solidaritat amb “el patiment de la població a Gaza”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona