Política

unió europea

La UE demana Kosova i Sèrbia “esforços sostinguts” per a reduir les tensions

La Unió Europea reclama noves eleccions en el nord de Kosova amb la participació activa dels serbokosovars

Els líders de la Unió Europa han demanat aquest divendres a Kosova i Sèrbia que facin “esforços sostinguts” per a reduir les tensions, i que garanteixin la celebració de noves eleccions en el nord de Kosova al més aviat possible, amb la participació activa dels serbokosovars.

“No reduir les tensions tindrà conseqüències”, van advertir els caps d’Estat i de Govern de la UE en la seva declaració final de la cimera europea de tardor, que es va celebrar aquest dijous i divendres a Brussel·les.

“Profundament preocupat” per la situació de seguretat en el nord de Kosova, el Consell Europeu va lamentar la falta d’implementació per totes dues parts de l’acord sobre el camí cap a la normalització i el seu annex d’implementació, així com d’altres acords aconseguits en el diàleg facilitat per la UE, dirigit per l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell i secundat pel representant especial de la UE en la zona, Miroslav Lajcak.

Tots Vint-i-set van demanar a Kosova i Sèrbia que apliquin l’acord i els seus annexos, “sense demora ni condicions prèvies”, inclòs l’establiment de l’Associació/Comunitat de Municipis de Majoria Sèrbia.

La normalització de les relacions és “una condició essencial” en el camí europeu de totes dues parts i ambdues corren el risc de perdre “importants oportunitats” en absència d’avanços, van subratllar els líders europeus.

Malgrat tot, la Unió Europea continuarà treballant estretament amb els Balcans Occidentals i donant suport als seus esforços de reforma per a complir els requisits per a entrar eventualment en el futur en el club comunitari.

Precisament, per a aplanar el camí es van reunir la vespra a Brussel·les el president serbi, Aleksandar Vucic, i el primer ministre kosovar, Albin Kurti, en una trobada afavorida per representants de la Unió Europea i amb els líders d’Alemanya, França i Itàlia, al qual després va seguir un altre ja sense aquests tres últims dirigents.

“Reafirmem la nostra determinació de donar suport a la normalització. Ahir van tenir lloc dues reunions rellevants, com vostès saben, i el que ens emportem d’aquestes reunions és el compromís que van expressar els dos líders d’implementar els acords que estan sobre la taula”, va destacar avui el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la roda de premsa final de la cimera.

“I exigim immediatament que aquests s’apliquin perquè estem convençuts que aquest és el camí cap a la normalització”, va agregar.

No obstant això, la segona trobada de Vucic i Kurti va acabar amb el rebuig de tots dos a avançar en la nova proposta feta per la Unió Europea per a la creació d’una associació de municipis de majoria sèrbia en el nord de Kosova, un punt clau per a la normalització de les relacions entre les dues parts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona