Política

Puigdemont situa l’entesa amb el PSOE com el primer pas cap a un “acord històric”

Admet que s’entra en “una etapa inèdita que caldrà explorar”

Avisa els socialistes que l’estabilitat estarà supeditada als “avenços” en allò pactat

“Un acord marc” així és com ha definit el 130 president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’entesa assolida aquest matí entre Junts i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Per Puigdemont, que ha comparegut aquest migdia a un hotel de Brussel·les, el pacte rubricat pel secretari general de Junts, Jordi Turull, i el número tres dels socialistes, Santos Cerdán, és l’inici d’un camí que hauria de desembocar en un “acord històric en relació al conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol”. El també eurodiputat de Junts reconeix que no s’està en aquest punt, sinó que “s’entra en una etapa inèdita que caldrà explorar” en què “el límit és la voluntat del poble de Catalunya”. “Ningú més que el Parlament de Catalunya pot representat el poble de Catalunya”, sostenia.

En una declaració institucional en què no ha admès preguntes dels mitjans de comunicació, Puigdemont ha volgut diferenciar l’acord, que preveu un mecanisme constant de negociació amb el PSOE, de la taula de diàleg entre ERC i els socialistes. “Cal abordar la resolució del conflicte en termes diferents de la passada legislatura. Per fer el mateix o dir el mateix Junts no fa falta”, sentenciava.

L’expresident de la Generalitat ha posat en valor que el pacte inclou les condicions prèvies fixades per Junts, com la desjudicialització del conflicte català, amb una llei d’amnistia “amb voluntat de no deixar fora ningú” tampoc “les víctimes de la guerra bruta”.

L’entesa, ha afegit, també incorpora un mecanisme de verificació internacional, que Puigdemont ha assegurat que ja està definit, i que abans que acabi el novembre es reunirà per primer cop.

Igualment, s’hi inclou el compromís de suport a la legislatura de Sánchez supeditat “als avenços i als compromisos acordats”. “L’estabilitat el PSOE se l’haurà de guanyar acord a acord”, ha avisat l’eurodiputat de Junts.

Puigdemont ha volgut definir l’acord amb el PSOE com un “canvi en l’enfocament de la narrativa oficial que hem escoltat fins ara” i l’ha justificat l’entesa per la necessitat “d’intentar allò que portem anys reclamant”.

Conscient que un pacte amb el PSOE pot no ser vist de bons ulls pels militants de Junts, que l’hauran de ratificar en una consulta, ha reconegut que ”és innegable que no convida a l’entusiasme” però l’ha defensat com el primer pas en un camí no exempt de dificultat cap a “un acord històric des que es van abolir les nostres institucions”. Abans, però, reconeixia: “tenim molta feina i poc temps per fer-la”.

La compareixença d’avui era la primera d’ençà que l’expresident de la Generalitat va marcar el passat 5 de setembre el terreny de joc per a un eventual acord d’investidura. També a Brussel·les va marcar les línies vermelles de la negociació de Junts, Puigdemont va advocar per “un gran acord històric”, “un compromís històric com el que cap règim ha estat capaç de fer realitat des de caiguda Barcelona de 1714”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra en la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona