Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La presidència ucraïnesa confirma que el seu Exèrcit ha creuat el Dnièper

És la primera confirmació oficial que les tropes ucraïneses han aconseguit establir un ca de pont a la banda est del riu

L’Exèrcit ucraïnès ha aconseguit establir una presència consolidada en la riba oriental del riu Dnièper a la província meridional de Kherson, controlada per complet fins fa poques setmanes per Rússia.

Així ho ha confirmat el cap de l’oficina presidencial ucraïnesa, Andrí Yermak, en un discurs pronunciat aquest dilluns en l’Institut Hudson de Washington i reproduït avui dimarts per la pàgina web de la presidència d’Ucraïna.

“Contra tots els pronòstics, Ucraïna ha establert un lloc d’avançada en la riba esquerra (oriental) del Dnièper”, va dir Yermak, en la primera confirmació explícita a alt nivell de la presència militar de les Forces Armades d’Ucraïna a l’altra banda del riu.

“Pas a pas, anem desmilitaritzant Crimea”, va agregar el cap de l’oficina presidencial, per la proximitat el marge est del Dnièper a Kherson i l’entrada a la península de Crimea, ocupada per Rússia des de 2014.

Yermak –que és considerat la mà dreta del president ucraïnès, Volodímir Zelenski– va afirmar també que la contraofensiva d’Ucraïna està en ple desenvolupament i que “Zelenski té un pla clar” per a aconseguir una victòria sobre Rússia que permeti alliberar tot el territori d’Ucraïna.

Bloguers militars russos i observadors independents del conflicte com l’Institut per a l’Estudi de la Guerra dels EUA fa setmanes que escriuen sobre la presència de l’Exèrcit ucraïnès en la riba oriental del Dnièper, on Kíiv hauria traslladat blindats i estaria intentant eixamplar aquest cap de platja.

Diversos portaveus de Kíiv, inclòs el president, havien confirmat de manera indirecta la presència ucraïnesa en el marge est del Dnièper a la zona de Kherson, a la qual Rússia es va replegar fa un any davant l’embranzida de la primera contraofensiva ucraïnesa.

Ucraïna confia que haver franquejat la barrera natural que li suposava el riu li permetrà reactivar la seva contraofensiva, que fins ara s’havia centrat a trencar les defenses russes en Bakhmut (est) i Zaporíjia (sud-est), però sense haver aconseguit avanços significatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez avança a les 11 la compareixença per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona
infraestructures

Pistes independents: la clau

Barcelona