Política

Unió Europea

Brussel·les renova deu anys més l’autorització del glifosat

La Comissió Europeu pren la decisió després que els Estats membres no hagin arribat a cap acord abans que acabés el termini

L’executiu europeu proposa algunes restriccions en l’ús de l’herbicida

Puntada endavant de Brussel·les en l’ús del glifosat, que no té el consens dels vint-i-set.

L’autorització del controvertit herbicida, àmpliament utilitzat al sector agrícola, venç el proper 15 de desembre i en la votació d’aquest dijous la proposta de la Comissió Europea (CE) de renovar-la per deu anys més no ha obtingut “la majoria qualificada requerida per renovar o rebutjar l’aprovació del glifosat”. El passat 13 d’octubre els Estats membres tampoc van assolir un acord a favor o en contra de la mesura al Comitè Permanent de Vegetals, Aliments i Pinsos, i per això avui la proposta se sotmetia a un comitè d’apel·lació.

En aquest context, la CE està obligada a prendre la decisió abans del 15 de desembre, i ja ha anunciat que renovarà l’autorització del glifosat per una dècada més, però “subjecta a certes noves condicions i restriccions”.

A més, la Comissió ha recordat que els Estats són responsables de les autoritzacions nacionals dels productes fitosanitaris que contenen glifosat, per la qual cosa cada país podrà triar si limita el seu ús a nivell nacional i regional.

Les restriccions plantejades per Brussel·les inclouen la prohibició d’utilitzar l’herbicida com a dessecant abans de la collita, l’establiment d’uns límits màxims d’impureses o un major control per part dels estats membres a l’hora de dur a terme anàlisis de risc sobre el seu ús, així com la necessitat de certes mesures per protegir els organismes que no són objectiu a l’hora d’utilitzar el producte químic.

L’Organització Mundial de la Salut va alertar el 2015 dels perills cancerígens del glifosat, però les agències europees de Seguretat Alimentària i de Productes químics van defensar que tenien evidències científiques per classificar l’herbicida com a no cancerigen. L’agència de seguretat alimentària va concloure en un informe el passat juliol que el nivell de risc del glifosat no en justifica la prohibició, sempre que el seu ús vagi acompanyat de mesures que els atenuïn en la salut dels humans, animals i el medi ambient, tot i que admetia que algunes qüestions no havien pogut ser avaluades.

L’executiu europeu es va agafar a aquest informe per proposar el passat setembre la renovació de la llicència de l’herbicidia, però amb condicions estrictes. En aquest sentit, ha justificat que la decisió es basa en una “avaluació massiva” del producte, que el converteix “probablement, en la substància activa més estudiada al món”. Brussel·les afegeix que, si surten a la llum noves evidències científiques que posen en dubte la seguretat i la salut humanes, prendrà accions “immediates” per esmenar o retirar la proposta.

Entitats ecologistes com Greenpeace han criticat la decisió insistit que el glifosat és tòxic per la salut i el medi ambient. L’Aliança per la Salut i el Medi Ambient ha instat la Comissió a retirar la seva proposta donada “la quantitat d’evidència científica que certifica els greus impactes per la salut” del producte.

Per contra, la farmacèutica Bayer, que comercialitza el glifosat produït per Monsanto sota la marca Roundup, ha celebrat la decisió de la CE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona