Política

Sánchez promet el càrrec i anunciarà el govern el cap de setmana

Aragonès torna a advertir-lo que no tingui la temptació de retardar els compliments dels acords firmats

Nogueras insisteix que si no compleix haurà de buscar els vots “a un altre lloc”

Pedro Sánchez ja ha deixat d’exercir de president del govern espanyol en funcions en prendre possessió del càrrec per tercera vegada en un acte al Saló d’Audiències la Zarzuela davant el rei Felip VI i la cúpula dels estaments de l’Estat sense símbols religiosos. Ara el més probable és que durant el cap de setmana faci l’anunci dels integrants del seu no govern i s’especula que diumenge pot fer públic els noms dels ministres en una roda de premsa a la Moncloa perquè dilluns puguin prendre possessió del càrrec a la Zarzuela. Dimarts es preveu la celebració d’un Consell de Ministres ordinari ja amb el nou executiu. Abans de la reunió els ministres es faran la tradicional fotografia a les escales de la Moncloa.

El secretari general del PSOE ha “promès” per la seva “consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec de president del govern amb lleialtat al Rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres”. A l’acte hi ha assistit a ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha exercit de notària major; la presidenta del Congrés, Francina Armengol; el president del Senat, Pedro Rollán; el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Rafael Mozo, i el del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido.

Nou executiu

La composició del nou executiu podria mantenir per Sumar cinc ministeris o quatre si hi ha reducció de ministeris i, d’entre els noms que sonen per acompanyar Yolanda Díaz, hi ha el d’Ernest Urtasun o el de la madrilenya Mónica García, mentre que Podem deixarà de tenir representació al Consell de Ministres, fet que podria derivar en una ruptura entre Sumar i Podem.

El president espanyol rellevarà també ministres del PSOE i caldrà veure si el PSC manté la seva presència al govern amb dos ministeris, actualment en mans de Miquel Iceta i Raquel Sánchez. Entre els que s’especula que continuaran hi ha Teresa Ribera, Félix Bolaños o Maria Jesús Montero i, de nous, els de Ximo Puig, Óscar López.

Rajoy i els murs

L’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha afirmat que no té “res a objectar” a la decisió presa ahir per la majoria absoluta del Congrés espanyol d’investir a Pedro Sánchez. “Ara li toca a aquest president governar, no per a la seva majoria, sinó pel conjunt de la societat, però que ja sabem que no serà així”, ha lamentat. Segons Rajoy, el govern actual vol “aixecar murs entre espanyols” a través de la “impunitat del cop independentista” en forma d’amnistia.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha tornat ha Sánchez, que no tingui la temptació de retardar el compliment dels acords firmats. Segons ha dit en una entrevista a Tele 5 “el vot de la investidura no és un xec en blanc” i ha explicat que ERC no va signar d’entrada la llei d’amnistia perquè vol tenir “llibertat” per poder presentar esmenes. Tot i així, s’ha mostrat convençut que s’acabarà aprovant amb els mateixos vots que la investidura.

I la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha assegurat que si es fa una consulta serà sobre independència amb un sí o no. D’aquesta manera ha descartat, en una entrevista a Ser Catalunya, la possibilitat d’una consulta per millorar les condicions econòmiques o d’autogovern. Sobre l’amnistia, Nogueras ha tret importància a l’exposició de motius de la llei perquè, segons ha dit, ha de passar tots els filtres jurídics per poder ser aprovada. I ha posat en valor que l’important és l’articulat, que és el que es vota. “És on ens hi hem deixat la pell”, ha afegit. Nogueras insisteix que si Sánchez no compleix s’haurà de buscar els vots “a un altre lloc”. “Si tu compleixes, jo compleixo. Si tu no compleixes, jo tampoc ho faré”, ha resumit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona