Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Quatre dies de “pausa humanitària” a Gaza

El govern d’Israel i Hamàs pacten un intercanvi de 50 ostatges per 150 presoners palestins

La treva entrarà en vigor a les 10 del matí de dijous i podria allargar-se

L’alto el foc permetrà l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja

Després d’intenses negociacions, el govern d’Israel ha acceptat aquest dimecres a la matinada un “acord de treva temporal” amb Hamàs que durarà quatre dies –ampliables– i que entrarà en vigor a les 10 del matí de demà dijous, segons ha detallat el grup palestí que controla l’assetjada Franja de Gaza..

El pacte passa per l’alliberament de 50 dels prop de 240 ostatges capturats per Hamàs el 7 d’octubre a canvi de 150 presoners palestins detinguts per Israel. Segons informa Efe, el pacte, que s’ha aconseguit gràcies a la mediació d’Egipte i Qatar, implica el cessament temporal dels atacs militars israelians i permetrà l’entrada a la Franja de Gaza d’ajuda humanitària: fins a 300 camions que portaran aliments i material mèdic, a més de combustible.

Segons l’acord, els ostatges, dones i nens, seran conduïts a Egipte a través del pas de Rafah en grups diaris de deu persones, i des d’allà seran traslladats a Israel. Els 150 presoners palestins que Israel s’ha compromès a alliberar són també dones i menors de 18 anys que no han estat condemnats per delictes de sang. El govern de Benjamin Netanyahu ha publicat una llista amb desenes de presoners, que arriben als 300, que podrien acabar sent alliberats.

La pausa humanitària podria ampliar-se si Hamàs accepta alliberar més persones: un dia més de treva per cada 10 retinguts addicionals que el moviment islamista posi en llibertat. El govern d’Israel ha avisat, però, que la guerra continuarà “fins a aconseguir els seus objectius”, el principal dels quals és acabar amb Hamàs.

Ministres ultres del govern d’Israel com el de Seguretat, Itamar Ben-Gvir, i el de Finances, Bezalel Smotrich, s’han oposat al pacte, però no han tingut prou majoria per vetar-lo. L’executiu de Netanyahu ha estat molt condicionat no només per la creixent pressió internacional sinó també per la interna dels familiars de les persones capturades per Hamàs, que des del primer moment li reclamen que faci el que calgui per aconseguir el seu alliberament.

En els últims dies s’han trobat a Gaza els cadàvers de dos ostatges, el d’una dona de 65 anys i el d’una jove soldat de 19 anys.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha celebrat l’acord, que inclou alguns ostatges amb passaport nord-americà

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que aprofitaran la treva temporal per millorar la situació humanitària a Gaza, informa l’ACN. En la mateixa línia, l’Alt Representant de la Política Exterior i de Seguretat de la Unió Europea, Josep Borrell, ha defensat que “la pausa s’ha d’utilitzar per proveir del màxim d’ajut d’urgència possible als civils que pateixen la guerra devastadora a Gaza”. “La UE farà la seva contribució i aportarà ajuda”, ha afegit.

La resposta d’Israel a l’atac de Hamàs ha creat una crisi humanitària sense precedents a la Franja de Gaza i més de 14.000 morts des de l’inici de la contraofensiva israeliana per uns atacs que van causar 1.400 víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona

La CUP defensa fer fora “les forces d’ocupació” de Sant Climent Sescebes

SANT CLIMENT SESCEBES
ONU

L’Assemblea General debat l’ampliació de l’estatus de Palestina

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA
política

El govern destina 50.000 euros a la rehabilitació de la Casa Macià a Prats de Molló

barcelona
VILABLAREIX

El ple municipal aprova una nova ordenança de civisme

VILABLAREIX
guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer