Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Un primer grup de 24 ostatges surt en llibertat

Hamàs lliura a la Creu Roja 13 captius israelians i 12 tailandesos

Israel deixarà anar avui 39 presoners palestins

Hamàs ha alliberat aquest divendres 24 dels més de 200 ostatges que reté a la Franja de gaza, 13 israelians, 10 tailandesos i un filipí.

Israel ha confirmat que el moviment islamista palestí ha lliurat a la Creu Roja els 13 conciutadans, que han sortit de l’enclavament palestí pel pas de Rafah cap a Egipte, on se n’han fet càrrec els serveis de seguretat israelians. L’exèrcit israelià ha preparat quatre helicòpters per repatriar els alliberats.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahyu, i el ministre de Defensa, Yoav Gallant, han supervisat l’operació a la base militar de Kirya a Tel Aviv, el quarter general de l’Exèrcit israelià.

En paral·lel, han sortit de Gaza un grup d’11 ostatges tailandesos, segons ha anunciat el primer ministre del país asiàtic, Srettha Thavisin, que en un primer moment ha dit que eren 12. El polític ha informat que els seus conciutadans ja han estat alliberats i en les properes hores donarà detalls sobre les seves identitats.

El govern egipci havia avançat poc abans que es preparava per rebre al pas de Rafah tretze segrestats israelians i dotze tailandesos “en preparació per al seu trasllat al costat israelià”.

L’alliberament dels ostatges forma part de l’acord entre Israel i Hamàs per una treva d’almenys quatre dies, que ha començat aquest matí. Està previst que l’alto el foc duri quatre dies, però es podria estendre fins a deu si el grup palestí lliura més segrestats. L’acord inicial contempla l’intercanvi de 50 ostatges israelians per 150 presos palestins.

Les autoritats israelianes han traslladat de la seva banda 39 presoners palestins, 24 dones i 15 adolescents, a una presó de la Cisjordània ocupada per a ser excarcerats avui mateix.

El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha corroborat l’inici aquest divendres d’una “operació de diversos dies pe facilitar l’alliberament i la transferència de captius a Gaza i de detinguts palestins a Cisjordània”.

La Creu Roja també portarà com a part de l’operatiu “subministraments mèdics addicionals” als hospitals de Gaza.

L’organització humanitària subratlla en el comunicat que el CICR no ha participat en les negociacions i que la seva funció és “ajudar a facilitar l’acord com a intermediari neutral”. “El nostre profund desig és que tots els ostatges siguin alliberats i que els civils estiguin protegits del dolor i el sofriment que comporta el conflicte armat”, ha expressat el director regional de la Creu Roja per al Pròxim Orient, Fabrizio Carboni.

Negociació paral·lela

Els tailandesos alliberats no formen part de l’acord negociat amb la mediació de Qatar, Egipte i els Estats Units, sinó que seria el resultat d’una negociació paral·lela entre Tailàndia i la milícia palestina. Des de l’inici de la guerra Tailàndia ha buscat diferents vies per aconseguir l’alliberament dels 26 conciutadans retinguts pel grup palestí des de l’atac sorpresa del passat set d’octubre, on van morir 39 ciutadans d’aquest país. Uns 30.000 tailandesos residien en aquell moment a Israel, 5.000 dels quals a prop de Gaza. Des d’aleshores 10.000 d’ells han decidit tornar al seu país i altres han optat per quedar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona