Política

ADMINISTRACIONS

Vistiplau al pressupost expansiu de la Diputació per al 2024

Voten a favor de les previsions els dos grups de govern (Junts i ERC) , el PSC i els grups de Tots per l’Empordà i Independents de la Selva

Només els diputats de la CUP, que s’han abstingut en l’aprovació de la plantilla i els llocs de treball, hi han votat en contra

El plenari de la Diputació ha donat aquest migdia el vistiplau als pressupostos per a l’any vinent amb els vots favorables dels grups del govern (Junts i ERC), del principal grup de l’oposició, el PSC i també dels diputats de Independents de la Selva, Pere Garriga, i de Tots per l’Empordà, Carles Motas, un total de 25 vots favorables. Els dos diputats de la CUP hi han votat en contra.

El punt d’aprovació de la plantilla i la relació de llocs de treball pel 2024 de la Diputació de Girona i els seus organismes autònoms cap diputat hi ha votat en contra. Els dos representant de la CUP s’han abstingut, mentre que els 25 diputats restants han donat el seu vot favorable.

La diputada Maria Àngels Planas, (Junts) que ha detallat les grans xifres del pressupost ha manifestat que aquest és un pressupost amb uns comptes “en què ens hem adaptat a les realitats i les necessitats del territori i que transmeten l’aposta de la institució amb la reactivació econòmica, la protecció social i també a la transició ecològica i de les polítiques de transformació medioambientals”.

Mentre que el president de la Diputació, Miquel Noguer, ha remarcat que aquest és el pressupost més alt de la historia de la Diputació que “creix per sobre del que és habitual, un 16,63% en virtud de la previsió de la liquidació de l’any 2022 que es farà al juliol del 2014”.

El diputat d’Independents de la Selva, Pere Garriga, ha manifestat que en la valoració feta pel seu grup han guanyat “per golejada” els arguments per votar a favor. “És evident que nosaltres faríem coses diferents, però entenem i sabem que el pressupost és el govern qui l’ha de fer”, ha apuntat Garriga.

Per la seva banda, el diputat de Tots per l’Empordà, Carles Motas, ha explicat que l’argument que els ha fet decantar-se cap a la validació de “la proposta pressupostària és l’increment del 35% dels fons de cooperació destinats als ajuntaments”. “És una alegria que no deixa de ser el reflex del infrafinançament dels ajuntaments”, ha reflexionat Motas.

El grup més ampli dels de l’oposició, el del PSC, ha votat també favorable a les previsions pressupostàries per al 2024. Ha defensat el sentit del vot, el diputat Juli Fernández que ha remarcat “la lectura positiva i rigurosa” feta pel seu grup. “És un pressupost expansiu perquè hi ha ingressos adiccionals i partides que augmenten i es milloren. És obvi que el nostre pressupost seria amb matisos diferents però no trobem arguments per votar en contra”, ha manifestat. I ha afegit: “pensem que és un pressupost que aposta per la cohesió social, aposta pel territori aposta per la sostenibilitat i per la progressió econòmica”.

El ‘no’ cupaire

Ha defensat el vot contrari dels dos diputats de la CUP-Som Poble, Jordi Casas que ha celebrat que fos un expansiu però ha recordat que era un pressupost “continuïsta”. El grup polític de la CUP-Som Poble també ha lamentat l’absència d’un “gir a la planificació econòmica a llarg termini, sostenible pel nostre territori, en benefici de les seves grans majories i nacionalment autocentrat: un pressupost de país i per la seva gent, de construcció nacional i en clau sobiranista”.

En la seva crítica al pressupost la formació independentista ha remarcat el pes donat a la promoció turística i els quasi sis milions de pressupost pel funcionament del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona. Casas ha criticat que es continuï promocionant un sector que representa un percentatge del PIB molt superior que en països veïns, esgrimint que el “model turístic expansiu ens aboca al desastre social, ecològic i nacional”. La CUP considera que la promoció turística no només implica les partides que li són designades, sinó que condiciona les subvencions culturals i esportives que atorga la institució, fomentant grans festivals que serveixen d’atracció turística i esdeveniments esportius per atrauen el turisme de bicicleta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.