Política

Ordenen la sortida de la força regional de la RD del Congo

La Comunitat de l’Este d’Àfrica ho exigeix després que el Govern del Congo hagi decidit no renovar el mandat

La Comunitat de l’Est d’Àfrica (EAC) ha ordenat avui la retirada de totes les tropes de la força regional que lluita contra els rebels de la República Democràtica del Congo (RDC), després que el Govern d’aquest país decidís no renovar el mandat, que caduca aquest divendres, i critiqués la seva efectivitat.“Els països que aporten tropes han de començar la retirada de les tropes de l’est de la RDC d’acord amb el pla de sortida adoptat”, va assenyalar la força regional en un comunicat.

Kenya va començar a retirar les seves tropes dissabte passat, amb un primer grup de 300 soldats, i l’EAC espera que el Sudan del Sud també evacuï 287 dels seus efectius al llarg d’aquest divendres. A més, el bloc regional va donar de termini fins al pròxim 7 de gener perquè “les tropes restants de l’EACRF (la força regional), inclosos els contingents d’Uganda i Burundi”, repleguin els seus efectius i els seus equips “per aire i carretera”. Tot i que els caps d’Estat de l’EAC, reunits el dia 6 passat a Arusha (Tanzània), seu d’aquest bloc de països, van aprovar la sortida de la força regional, el grup “va expressar la seva preocupació” pels “enfrontaments en curs del rebel Moviment 23 de Març (M23), que des d’aquest octubre ha intensificat les seves ofensives i ha pres nombroses zones i localitats estratègiques.

Cessar les hostilitats

“(L’EAC) va instar les Forces Armades de la RDC (FARDC), l’M23 i altres grups armats a cessar les hostilitats per permetre que continuïn els processos de pau i trobar una solució duradora als desafiaments de seguretat”, va afegir el comunicat. La RDC ha criticat diverses vegades en el passat la missió regional, acusant-la de no “resoldre” el “problema” de la inseguretat.

Desplegament

El contingent militar de l’EAC –integrat per efectius de Kenya, Burundi, Uganda i Sudan del Sud– es va començar a desplegar a finals de l’any passat, després de la reactivació del M23 després d’anys d’activitat escassa. Les ofensives del grup insurgent també van desencadenar una escalada de tensions entre la RDC i Rwanda per la presumpta col·laboració de Kigali amb els rebels, fet que les autoritats ruandeses sempre han negat, malgrat que l’ONU ho va confirmar.

Al seu torn, Rwanda i l’M23 acusen l’Exèrcit congolès de cooperar amb les rebels Forces Democràtiques per a l’Alliberament de Rwanda (FDLR), fundades el 2000 per capitostos del genocidi del 1994 i altres ruandesos exiliats a RDC per recuperar el poder polític al seu país d’origen. Aquesta col·laboració també ha estat confirmada per l’ONU. Des del 1998, l’est de la RDC està sumit en un conflicte alimentat per milícies rebels i l’Exèrcit, malgrat la presència de la missió de pau de l’ONU al país (Monusco).

La Comunitat de l’Àfrica Oriental (CAO), també coneguda com a Comunitat Africana Oriental i Comunitat de l’Àfrica de l’Est, és una organització intergovernamental composta per sis països de la regió dels Grans Llacs d’Àfrica, a l’Àfrica Oriental: el Sudan del Sud, Kenya, Uganda, Tanzània, Burundi, Ruanda. Es va reactivar el 7 de juliol de 2000[1] a la ciutat d’Arusha (Tanzània), en la qual es troba la seu de la Comunitat, revifant un projecte similar abandonat el 1977. El nou tractat de la CAO aplanava el camí per a una unió econòmica i, en un futur, política entre els tres estats inicials. Un tractat posterior, firmat el març del 2004, va establir una unió duanera, que va començar l’1 de gener del 2005. Segons el tractat, Kenya, el més ric dels tres estats inicials, havia de pagar aranzels per les mercaderies que entressin a Uganda i Tanzània fins al 2010. Burundi i Ruanda s’hi van incorporar el 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.