Política

Guerra al Pròxim Orient

L’OMS avisa del “col·lapse” humanitari a Gaza

L’organització afirma que només 14 dels 36 hospitals de Gaza continuen en funcionament

L’ONU constata que la zona mitjana de la franja “està virtualment desconnectada del sud”

Avís desesperat de l’Organització Mundial de la Salut (OMS): l’extensió de l’ofensiva israeliana al sud de Gaza, on s’amunteguen prop d’1,9 milions de desplaçats (el 85% de la població de la franja), està provocant “que la civilització i la societat estiguin col·lapsant”. “Cada dia és més horrible que l’anterior, amb escenaris terribles en què els nens supliquen per aigua (...) o la gent tala pals de telèfon per poder escalfar-se o cuinar”, ha descrit el portaveu de l’organització Christian Lindmeier.

Segons ell, alguns dels combois amb ajuda mèdica coordinats per l’OMS han estat detinguts de camí cap a la meitat nord de la franja, i aquest divendres s’ha suspès una operació d’evacuació de pacients des de l’Hospital Al-Ahli, també a la part septentrional.

“No podem permetre’ns perdre ni un centre sanitari més, ni una sola ambulància, en un moment en què temem que el sud de Gaza experimenti la mateixa violència que el nord”, hi ha afegit.

L’OMS assegura que només 14 dels 36 hospitals de Gaza continuen en funcionament i que solament dos estan a la part nord. L’organisme ha documentat 212 atacs en instal·lacions sanitàries i alerta que els dos principals hospitals del sud estan funcionant al triple de la seva capacitat.

Al sud de la franja, l’ajuda humanitària pràcticament s’ha detingut a Khan Yunis, segons constata en el seu informe diari sobre el conflicte l’Oficina de Coordinació d’Ajuda Humanitària de les Nacions Unides. Actualment només s’estaria distribuint ajuda a Rafah, a la frontera amb Egipte. “La zona mitjana de Gaza està virtualment desconnectada del sud per les restriccions de moviment d’Israel a les carreteres principals”, afirma l’informe

Sondejos del Programa Mundial d’Aliments de l’ONU (PMA), revelen que un 36% de les famílies de Gaza pateixen gana severa i que un 63% diu que ha passat dies sencers sense menjar.

Mentrestant, l’ofensiva israeliana continua a ple rendiment amb uns 450 atacs que haurien abatut “nombrosos” membres del grup islamista Hamas. Les tropes “continuen operant per localitzar i destruir túnels, armes i infraestructura terrorista”, segons les forces israelianes. A Khan Yunis, avions de combat han llançat una sèrie d’“atacs precisos de dues hores” contra diferents objectius. Des del mar, l’Armada ha atacat “les capacitats navals i d’intel·ligència de Hamas” al centre i sud de la franja.

Els morts superen els 17.000 i els ferits són més de 46.000, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, des que es va iniciar l’ofensiva d’Israel el 7 d’octubre, posterior a un atac terrorista de Hamas a Israel, amb més de 1.200 morts i més de 240 segrestats.

Sis morts a Cisjordània

Mentrestant, a Cisjordània almenys sis palestins, entre ells, un menor, han mort aquest divendres en un camp de refugiats en enfrontaments amb forces israelianes, tal com informa el Ministeri de Sanitat de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia