Política

Guerra a Gaza

Una delegació de Hamàs viatja a Egipte per tractar d’una possible treva a Gaza

El grup islamista confirma que el seu cap polític, Ismail Haniyeh, ha arribat al Caire

La Gihad Islàmica anuncia que també participarà a les converses per a un alto el foc i l’intercanvi de presoners

El cap de l’oficina política de Hamàs, Ismail Haniyeh, ha arribat aquest dimecres al Caire per a una breu visita, un viatge que tindria com a finalitat abordar una possible nova treva a la Franja de Gaza, segons diverses fonts.

El grup islamista palestí ha confirmat aquest matí en un comunicat que Haniyeh, exiliat a Qatar, ha arribat a la capital egípcia per “mantenir converses amb responsables egipcis sobre l’evolució de l’agressió sionista de la Franja de Gaza”, sense donar més detalls.

Una font de seguretat egípcia consultada per l’agència Efe ha explicat que el líder de Hamàs es reunirà amb el cap del Servei General d’Intel·ligència egipci, el general Abas Kamel, per intentar “apropar punts de vista” i “eliminar els obstacles” que permetin “declarar una nova treva i intentar obrir nous camins a la negociació”. La mateixa font ha assegurat que Hamàs ha expressat la seva voluntat de complir l’alto el foc si Israel es compromet amb l’acord.

Sobre la taula de negociacions estaria la proposta d’alliberar 40 civils israelians –dones, nens i homes no militars– a canvi d’una nova treva temporal. Segons fonts palestines citades per Efe, aquesta treva “podria ser renovable si s’assoleix un acord sobre noves categories i estàndards d’intercanvi”.

De les més de 240 persones segrestades per Hamàs i altres grups palestins al sud d’Israel en l’atac sorpresa del 7 d’octubre, almenys 129 continuen a la Franja, dels quals una vintena haurien mort, segons Israel. Durant la treva d’una setmana del passat novembre van ser alliberats 105 ostatges, 24 dels quals estrangers, a canvi de l’excarceració de 240 presoners palestins a Israel.

Segons la cadena qatariana Al Jazeera, hi ha converses en curs per “explorar una potencial nova treva”. Els negociadors de Qatar mantenen contactes amb Hamàs i Israel sobre la possibilitat de reprendre les converses per a un alto el foc. El primer ministre de l’emirat es va reunir dilluns amb els caps de la intel·ligència exterior dels Estats Units, la CIA, i d’Israel, el Mossad, una trobada que segons la cadena va ser “positiva”.

La milícia palestina va advertir ahir en un comunicat que no negociarà l’alliberament d’ostatges mentre continuï l’ofensiva militar d’Israel a Gaza, però van obrir la porta a “qualsevol iniciativa que contribueixi a acabar l’agressió a la nostra gent i obrir els camins per portar ajuda i alleujar els palestins”.

La Gihad se suma a les converses

La Gihad islàmica palestina ha afirmat aquest dimecres que participarà en les negociacions sobre una possible treva a Gaza.

L’organització ha avançat que en els “pròxims dies” enviarà una representació al Caire per invitació d’Egipte per conversar sobre “un acord per a l’intercanvi de presoners” i per aturar “l’agressió” d’Israel a la Franja de Gaza, que ja ha deixat més de 20.000 morts, segons les autoritats palestines.

El grup ha assenyalat que l’intercanvi d’ostatges israelians retinguts a la Franja per presoners palestins a Israel s’ha de basar en el “principi de tots per tots” i ha de ser dirigit per Hamàs.

El president israelià, Isaac Herzog, va afirmar ahir que el seu país està “preparat” per a una altra treva que permeti alliberar ostatges i l’entrada d’ajuda humanitària addicional a l’enclavament palestí.

Gerro d’aigua freda

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha rebaixat aquest dimecres les expectatives sobre un alto el foc. “Continuarem la guerra fins al final. Continuarà fins que Hamàs sigui eliminat, fins a la victòria”, ha insistit en un videomissatge.

Netanyahu ha avisat que “qui pensi que ens aturarem no està connectat amb la realitat”. “No deixarem de lluitar fins que aconseguim tots els objectius que ens hem fixat: l’eliminació de Hamàs, l’alliberament dels nostres ostatges i l’eliminació de l’amenaça de Gaza”, ha garantit el polític israelià. El primer ministre ha assegurat que “els terroristes de Hamàs, del primer a l’últim” només tenen “dues opcions: rendir-se o morir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona