Política

Nacions Unides

El Consell de Seguretat torna a ajornar la votació d’una resolució sobre Gaza

La guerra ja ha deixat 20.000 morts, segons les autoritats palestines

La Franja pateix una nova apagada de les comunicacions, la sisena

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides (ONU) ha posposat un dia més la votació d’una resolució presentada per facilitar l’entrada d’assistència humanitària a la Franja de Gaza, on la xifra de mort ja és de 20.000, segons les xifres de les autoritats de l’enclavament palestí.

El text, proposat pels Emirats Àrabs Units (EAU), ja s’hauria d’haver votat dilluns, però es va ajornar a dimarts i després a dimecres. El motiu dels endarreriments és la dificultat de trobar una redacció de consens que plagui a totes les parts, sobretot als Estats Units, que té dret de veto i és el principal aliat d’Israel.

“Pensem que donar una mica d’espai perquè hi hagi més diplomàcia podria donar resultats positius”, ha dit l’ambaixadora dels emirats a l’ONU, Lana Nusseubeh, en declaracions recollides per l’agència Efe. La diplomàtica ha avançat que el Consell reprendrà aquest dijous la iniciativa i ha assegurat que el text es votarà, al marge de quin sigui el resultat.

La resolució proposada pels Emirats tracta dels mecanismes per garantir l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja i proposa que l’ONU els monitori durant un any. La resolució demana tant l’alliberament de les persones segrestades per Hamàs i altres grups palestins el passat 7 d’octubre com el final dels atacs israelians contra els civils i les infraestructures no militars.

Fins ara el Consell de Seguretat de l’ONU només ha consensuat una de les sis iniciatives sobre el conflicte a Gaza. L’abstenció dels EUA va permetre aprovar una resolució sense vetos que demanava “pauses humanitàries urgents i prolongades”. Per contra, Washington ha vetat en solitari dues resolucions que demanaven un alto el foc a la Franja. En un as, perquè el text no reconeixia el dret d’Israel a defendre’s i, en l’altre, perquè no exigia l’alliberament de tots els ostatges en mans de Hamàs com a condició per cessar els combats.

Més de 20.000 morts

La guerra entre Israel i Hamàs ja ha deixat més de 20.000 morts a Gaza en els 75 dies de guerra, el 70% de les quals civils, segons l’últim balanç del ministeri de Sanitat de la Franja, controlat per Hamàs. D’aquestes víctimes, 8.000 són menors d’edat; 6.200, dones; 310 personal sanitari i 97, periodistes. A més, les autoritats de l’enclavament palestí calculen que hi ha uns 6.700 cossos atrapats sota la runa. La xifra de ferits s’eleva a més de 52.000.

El territori costaner, on hi ha més d’un milió de desplaçats interns, ha patit aquest dimecres una nova apagada de comunicacions. Per sisena vegada des de l’inici de l’ofensiva terrestre, el passat 27 d’octubre, els habitants de la Franja no han pogut accedir ni a les línies telefòniques ni a la xarxa d’Internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona