Política

Amèrica del Sud

Veneçuela qualifica de “provocació hostil” l’arribada d’un vaixell militar britànic a Guyana

El govern de Nicolàs Maduro denuncia que les declaracions i accions coordinades del Regne Unit i els Estats Units són una “amenaça directa a la pau i l’estabilitat de la regió

El govern de Veneçuela ha rebutjat de manera “categòrica” l’arribada d’un vaixell de l’armada del Regne Unit a la veïna Guyana.

En un comunicat difós aquest dijous, l’executiu de Nicolás Maduro qualifica d’“acte de provocació hostil” la presència de la patrullera HMS Trent a les costes del país veí. La república bolivariana critica que l’antiga metròpoli “espoliadora” ingereixi en la disputa pel territori d’Essequibo amb declaracions dels seus portaveus i ara amb l’enviament d’un vaixell militar, una acció que veu “extremadament greu”.

L’executiu de Maduro considera que l’arribada del vaixell viola els acords subscrits el passat 14 de desembre entre el president veneçolà i el seu homòleg guyanès, Irfaan Ali, que es van comprometre a no amenaçar-se mútuament i a evitar incidents que disparessin la tensió pel litigi.

Caracas incideix que la coincidència de les accions britàniques amb les del Comandament Sud dels Estats Units suposa clarament “una amenaça directa a la pau i l’estabilitat de la regió”.

És per això que insta les autoritats guyaneses a emprendre les accions necessàries per a la retirada de l’HMS Trent i a “abstenir-se de continuar involucrant potències militars en la controvèrsia territorial”. A més, adverteix avisa que “es reserva totes les accions” contemplades en el dret propi i l’internacional per “defensar la [seva] integritat marítima i territorial”.

La disputa pel territori de la Guaiana Essequiba, que es remunta al segle XIX, va escalar el passat 3 de desembre amb la celebració d’un referèndum a Veneçuela que va avalar la pretensió de Caracas d’annexionar-se la zona disputada, una àrea de gairebé 160.000 quilòmetres quadrats sota control de Guyana, que va ser colònia britànica fins el 1966.

La controvèrsia està en mans del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), que a principis de mes va demanar als dos països que no adoptin cap decisió que modifiqui la situació de la Guaiana Essequiba. La cort va recordar aleshores que la Guyana “administra i controla” el territori en disputa i va demanar a Veneçuela “abstenir-se de qualsevol acció que modifiqui aquesta situació fins que es produeixi un pronunciament final” sobre la polèmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries