Política

pròxim orient

L’Iran rebaixa a 84 la xifra de morts a l’atemptat de Kerman i promet perseguir els autors

Tot i que no s’ha reivindicat l’autoria de l’atac, diverses autoritats iranianes han responsabilitzat de manera indirecta a Israel i els EUA

Les autoritats de l’Iran han rebaixat aquest dijous a 84 la xifra de morts en l’atemptat terrorista del dimecres a Kerman, un dels pitjors de les últimes dècades, i han promès perseguir els perpetradors usant “tota possibilitat política, legal i internacional existent”.

El ministre de l’Interior de l’Iran, Ahmad Vahidi, ha anunciat que el balanç definitiu de morts se situa en 84 enfront dels 103 que es van anunciar en un primer moment, si bé va reconèixer que encara hi ha diverses persones en estat crític i en condicions “poc favorables”.

Segons informa l’agència iraniana Tasnim, vinculada als Guardians de la Revolució, Vahidi va donar aquesta xifra durant la visita a diversos hospitals de la zona, citant dades dels forenses, però no va explicar el motiu pel qual la xifra es va reduir en gairebé 20 persones.

El ministre també va indicar que de les 284 persones que van resultar ferides, 220 encara continuen hospitalitzades, la major part en condició estable o que només necessiten “cirurgies menors”.

Perseguir els autors

“Les agències de Seguretat, Intel·ligència i Justícia estan en plena alerta i en control, executant els seus plans d’acord amb els protocols establerts”, ha assegurat Vahidi en referència en la situació en la zona, on s’ha produït un dels atemptats terroristes més greus en territori iranià de les últimes dècades.

Vahidi també ha explicat que l’atac va ser perpetrat amb materials “altament explosius” i dirigits a civils, que van rebre ferides per metralla, la qual cosa constitueix un acte terrorista “reprensible, covard i maliciós”.

El ministre ha assegurat que els “perpetradors” de l’atac seran detinguts per les forces de seguretat i Intel·ligència i que els qui els secunden “temeran la ira de la nació iraniana”.

Per la seva part, el ministeri d’Exteriors iranià ha anunciat en un comunicat que el país usarà “tota possibilitat política, legal i internacional existent” per a perseguir els perpetradors de l’“odiós atemptat terrorista” de Kerman i que aquest sigui condemnat a tot el món.

L’atac terrorista es va produir en la tarda del dimecres, quan milers de persones participaven en la cerimònia de commemoració del quart aniversari de l’assassinat del tinent general Qasem Soleimaní a Bagdad per ordre del llavors president estatunidenc Donald Trump.

Un acte de “venjança”

Pel que fa als Guardians de la Revolució de l’Iran, aquests han apuntat en un comunicat que l’atemptat “indiscriminat i rancuniós” en Kerman ha estat “un intent fallit d’induir inseguretat al país” i un acte de “venjança pel gran respecte de la nació iraniana” a Soleimaní, segons la televisió estatal PressTV. L’Exèrcit iranià també ha condemnat l’atac.

Acusen els EUA i Israel

Diverses autoritats iranianes han responsabilitzat de manera indirecta a Israel i els EUA de l’atac, els qui “alberguen rancors contra Soleimaní i els qui han triat venjar-se sobre el poble, després que diversos dels seus plans per a desestabilitzar el país van ser neutralitzats”.

En canvi, el portaveu del Departament d’Estat estatunidenc, Matthew Miller, va assegurar ahir que Washington no té “raons per a creure que Israel estigués implicat” en l’atemptat i va afirmar que “és massa aviat” per a saber qui està darrere del succeït. Els Estats Units, així com gran part de la comunitat internacional, van expressar les seves condolences i van condemnar la doble explosió que encara no ha estat reivindicada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona