Política

pacífic sud

Nauru trenca amb Taiwan per apropar-se a la Xina

Deixa Taipei amb un aliat diplomàtic menys dos dies després de les presidencials

El govern de Nauru, una petita nació insular del Pacífic sud, ha anunciat aquest dilluns la ruptura de les relacions diplomàtiques amb Taiwan i el reconeixement de la República Popular de la Xina, convertint-se així en l’últim país d’Oceania en virar cap a Pequín. En un breu comunicat difós aquest dilluns a Facebook i recollit per l’agència Efe, el govern de Nauru destaca que el país reconeix el principi d’“una sola Xina” i que busca reprendre relacions diplomàtiques plenes amb el gegant asiàtic.

Per tant, Nauru indica que ja no reconeixerà Taiwan “com un país independent, sinó com una part inalienable del territori de la Xina”.

El país insular, explica Efe, argumenta el canvi de política com un primer pas per “avançar en el desenvolupament” de la petita república oceànica.

La decisió de Nauru arriba després que l’independentista Partit Democràtica Progressista (PDP) hagués revalidat el mandat de la mà Lai Ching-Te. La victòria del PDP suposa un fort revés per la Xina, ja que reforça l’opció sobiranista a l’illa i fa preveure un augment de la tensió a l’estret. Pequín ha reaccionat als resultats assegurant que no representen l’opinió de la majoria de la població de l’illa, tot i que les urnes van donar a Lai un triomf sense precedents amb més de cinc milions de vots.

El gegant asiàtic no només ha criticat els resultats, sinó també els països que han felicitat el president electe per la seva victòria. El Ministeri d’Afers Estrangers xinès i les seves ambaixades arreu del món han advertit aquest cap de setmana a diversos països que no donin suport al PDP.

Enmig d’aquesta pressió, Nauru ha optat per decantar-se de la banda de Pequín. El 2019, explica l’agència Efe els estats insulars de Kiribati i les illes Salomó van trencar relacions amb Taiwan i van reconèixer la Xina.

Amb la ruptura de relacions amb Nauru, explica Efe, Taiwan només manté vincles diplomàtics oficials amb una dotzena de països, dels quals tres són al Pacífic sud: les illes Marshall, Palau i Tuvalu.

Visita nord-americana

La decisió de Nauru arriba el mateix dia que una delegació d’exalts nord-americans es troba de visita a Taipei, on ha reafirmat el “sòlid suport” dels Estats Units a Taiwan i ha expressat que la democràcia de l’illa “és un brillant exemple pel món”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles