Política

irlanda del nord

Els unionistes bloquegen per setena vegada la formació de govern

Londres adverteix que procedirà ara de manera “pragmàtica i raonable” després de gairebé dos anys sense executiu

Per setena vegada des de la històrica victòria del Sinn Féin en les eleccions a Irlanda del Nord del maig de 2022, el probritànic Partit Democràtic Unionista (DUP) ha tornat aquest dimecres a bloquejar la formació d’un govern liderat pels republicans partidaris de la reunificació amb Irlanda.

El DUP, la segona força política nord-irlandesa, ha rebutjat l’elecció d’un nou president de l’Assemblea de Belfast, un procés que necessita el consens del bloc unionista i republicà, segons estableix l’acord de pau de Divendres Sant (1998), que va posar fi a dècades de violència al nord d’Irlanda.

Amb aquest vet, segons explica l’agència Efe, va quedar automàticament suspès el següent pas, pel qual els dos grans partits havien de presentar els seus candidats al càrrec de primer ministre i viceprimer ministre, així com a la resta de ministeris que integraran el futur govern nord-irlandès d’acord amb els resultats de les eleccions de maig de 2022. Uns comicis en els quals els republicans del Sinn Féin, considerat durant dècades el braç polític de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), va posar fi a dècades d’hegemonia unionista en obtenir el 29% dels vots davant el 21% del Partit Democràcia Unionista i el 13% del Partit de l’Aliança.

El ministre britànic per a Irlanda del Nord, Chris Heaton-Harris, havia donat de termini fins a aquesta mitjana nit per aconseguir un acord de govern, després que els unionistes haguessin dit que no estaven preparats per entrar en un govern amb els republicans del Sinn Féin. “És decebedor que l’Assemblea no hagi estat capaç d’escollir un president per restaurar el govern”, ha declarat aquest dimecres Heaton-Harris, en declaracions recollides per l’agència Efe.

Davant l’absència de les institucions de poder compartit, el ministre ha advertit que Londres procedirà ara de manera “pragmàtica i raonable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries