Política

irlanda del Nord

Vaga històrica del sector públic a Irlanda del Nord

L’aturada més gran en cinquanta anys coincideix amb la data límit per a la represa de l’autogovern entre republicans i unionistes

Més de 170.000 funcionaris a Irlanda del Nord, entre els quals professors, infermers i conductors d’autobusos, duen a terme aquest dijous una jornada de vaga, la més gran convocada en aquest territori els darrers cinquanta anys, en protesta per les seves condicions salarials. Es tracta d’una acció coordinada entre setze sindicats que ha portat a aquests treballadors del sector públic a protestar pels seus salaris, pitjors que els dels seus col·legues a la resta del país.

L’aturada de 24 hores es produeix coincidint amb la data límit imposada pel ministre britànic per a Irlanda del Nord, Chris Heaton-Harris, perquè els partits formin abans de la mitjanit un govern de poder compartit, si bé el Partit Democràtic Unionista (DUP) –segona força– manté la negativa a reprendre el govern conjunt amb el Sinn Féin que va abandonar el febrer de 2022 pel seu rebuig al Protocol del Brexit per a Irlanda del Nord, que imposava controls fronterers entre el Regne Unit i aquest territori per evitar una frontera física a l’illa d’Irlanda, tal com estableixen els acords de pau de 1998.

L’aturada de 24 hores s’ha notat amb força a les ciutats nord-irlandeses on hi ha hagut cancel·lacions del transport públic, escoles tancades i alteracions en els serveis sanitaris. Els grups sindicals han planejat per a la jornada diverses manifestacions i marxes de protestes en ciutats i localitats com Belfast, Derry, Omagh i Enniskillen.

El sector públic nord-irlandès fa mesos que està en peu de guerra pel greuge amb els funcionaris de la resta del Regne Unit. Al malestar dels treballadors s’hi suma la paràlisi política que viu Irlanda del Nord. Tant els sindicats com els partits sostenen, però, que Londres pot alliberar ja fons per satisfer les demandes dels funcionaris, mentre que el ministre addueix que els seus salaris són competència de l’executiu autònom.

.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries