Política

tailàndia

Condemnen un jove cinquanta anys de presó per criticar la monarquia

La sentència és la més llarga imposada a un ciutadà per un crim de lesa majestat

Un tribunal de Tailàndia ha condemnat aquest dijous a una pena acumulada de cinquanta anys de presó un jove per la publicació a Facebook de gairebé una trentena de missatges crítics amb membres de la Casa Reial, la sentència més dura per un delicte de lesa majestat, segons informa Efe.

“Segons la informació disponible, aquesta és la sentència de presó més llarga imposada a un acusat de vulnerar l’article 112” del Codi Penal –conegut com a llei de lesa majestat–, segons ha afimat a la xarxa X l’associació Advocats Tailandesos pels Drets Humans (TLHR, en anglès), que representa l’acusat.

En una vista celebrada aquest matí, el Tribunal d’Apel·lació de Chiang Mai, al nord de Tailàndia, ha declarat culpabl Mongkhon Thirakot, de trenta anys, d’onze delictes per haver vulnerat l’article 112 i ha mantingut la decisió de culpabilitat del Tribunal de Primera Instància per catorze delictes similars més. El tribunal ha castigat amb tres anys de presó cadascun dels onze nous delictes, tot i que ha decidit rebaixar la condemna un terç, fins als 22 anys de presó, en considerar que el tailandès va col·laborar amb la justícia amb la seva declaració. Aquestes noves condemnes se sumen als 28 anys de presó dictats al gener de 2023, on també es va rebaixar un terç el càstig.

Segons la condemna prèvia, alguns dels 27 missatges i imatges publicades pel tailandès a Facebook han estat considerats insultants o difamatoris contra l’actual rei de Tailàndia, Vajiralongkorn, i el seu pare, el difunt rei Bhumibol, segons assenyala en el seu portal d’internet TLHR. La ONG ha afegit que el condemnat està en el procés de sol·licitar al Tribunal Suprem, màxima instància judicial del país, la seva llibertat sota fiança mentre apel·la les sentències.

L’associació d’advocats denuncia l’increment del nombre de casos de lesa majestat a Tailàndia des del novembre de 2020, quan el govern va reprendre l’aplicació d’aquesta normativa per sufocar als tribunals el moviment prodemocràtic liderat per universitaris. Aquest moviment va protagonitzar protestes multitudinàries a mitjan 2020 i ha aconseguit obrir el debat públic sobre el paper en la societat actual de la monarquia de Tailàndia.

Segons les dades publicades al desembre per TLHR, almenys 1.938 persones –entre les quals 284 menors– han estat imputades des de novembre de 2020 per delictes relacionats amb les protestes o les seves expressions polítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona