Política

país basc

El PNB s’encomana a Pradales

L’Assemblea Nacional del partit el proclama per unanimitat candidat a lehendakari en substitució d’Urkullu

L’aspirant ‘jeltzale’ alerta dels populismes i es fixa com a gran prioritat millorar la sanitat pública basca

El PNB deixa enrere l’era d’Iñigo Urkullu i comença un nou cicle de la d’Imanol Pradales. L’Assemblea Nacional del partit nacionalista basc, celebrada aquest dissabte a Durango (Biscaia), ha proclamat per unanimitat Pradales com a candidat a lehendakari en les pròximes al Parlament de Vitòria. En la seva primera intervenció pública com a aspirant a la lehendakari, el jeltzale ha declarat estar preparat per liderar una “nova transformació” cap al País Basc del benestar.

Les seves primeres paraules, però han sigut per manifestar el seu reconeixement i agraïment a l’actual president del govern basc, Iñigo Urkullu, que ha rebut una gran ovació per part dels més de 2.500 assistents a l’assemblea.

En la seva intervenció, en euskara i castellà, Pradales, de 48 anys, ha alertat dels populismes tant de drets com d’esquerres i ha defensat solucions “reals”. Ha promès el País Basc del benestar i més autogovern.

“Liderarem el nou País Basc del benestar, una nació amb ànima, que tindrà veure pròpia al món”, ha dit Pradales, que s’ha fixat com a la seva màxima prioritat millorar la sanitat pública basca. També ha apostat per una més gran “més presència política, econòmica i social en l’escenari internacional”.

El PNB es juga molt en les noves eleccions al Parlament de Vitòria, encara sense data fixada, tot i que s’esperen entre abril i juny. L’esquerra independentista basca està en condicions de disputar als jeltzales l’hegemonia política al País Basc si agafem de referència els resultats de les eleccions municipals del 28-M. L’esquerra abertzale de la mà d’EH Bildu va trencar el seu sostre electoral i va aconseguir els millors resultats de la seva història. L’esquerra independentista basca va ser la força més votada amb més del 27% del suport i 366.000 vots, un 5% més que el 2019, mentre que el PNB va caure un 20% respecte dels anteriors comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona