Política

irlanda del nord

El DUP anuncia un acord i aplana el camí per un govern liderat pel Sinn Féin

La situació a Irlanda del Nord s’ha començat a desbloquejar després de gairebé dos anys amb les institucions paralitzades

El Sinn Féin podrà nomenar per primera vegada el seu primer ministre d’Irlanda del Nord després que el govern britànic hagi acordat amb els unionistes legislar per posar fi als controls sobre les mercaderies que circulen dins del Regne Unit i les lleis de la Unió Europea.

La data límit prorrogada donada per Londres per formar govern a Irlanda del Nord és el 8 de febrer i amb el desbloqueig de la situació per part dels unionistes, els republicans són optimistes de poder formar govern dins d’aquest termini.

Després de gairebé dos anys sense govern, la situació a Irlanda del Nord s’ha començat a desbloquejar aquest dimarts després d’una dramàtica reunió interna dels pro britànics del DUP de cinc hores que ha acabat de matinada. Els unionistes han acceptat formar govern després que Londres s’hagi compromès a aprovar una legislació que desalieni Irlanda del Nord de la UE i elimini els controls interns en el mercat britànic pactats en el protocol del Brexit per aquest territori del nord de l’illa d’Irlanda.

Belfast s’ha quedat a la pràctica en el mercat comú de la UE per evitar una frontera dura a l’illa d’Irlanda, essencial per conservar els principis dels acords de pau de Divendres Sant. El govern del primer ministre britànic, Rishi Sunak, i la Comissió Europea van firmar el febrer de 2023 un pacte per aplicar alguns ajustaments al protocol del Brexit per a Irlanda del Nord, i facilitar el comerç nord-irlandès en el mercat comú britànic, però el DUP s’ha resistit a acceptar-lo fins ara.

Els unionistes fa dos anys que bloquegen les institucions d’Irlanda del Nord, des de la dissolució de l’assemblea legislativa el febrer del 2022. A Irlanda del Nord hi ha un govern de poder compartit, d’acord amb els acords de pau de Divendres Sant de 1998 que van posar fi a dècades de conflicte armat. L’acord obliga legalment els nacionalistes irlandesos i els unionistes britànics a treballar plegats.

En les eleccions del maig de 2022, el Sinn Féin van obtenir una victòria històrica. Per primera vegada els republicans van superar els unionistes i van ser la força més votada, un resultat que va donar al Sinn Féin l’oportunitat de nomenar el seu primer ministre. Però, el boicot unionista ho ha impedit.

El detonant del canvi de posició del DUP ha estat la pressió social per la vaga general del sector públic perquè no arribaven els 3.850 milions de Londres d’increment salarial promès sempre que es formés govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols