Política

Orient Mitjà

Iran adverteix que no deixarà cap amenaça “sense resposta”

El comandant de la Guàrdia Revolucionària assegura que no busquen una guerra però tampoc la temen

La missió permanent de Teheran a l’ONU avisa que qualsevol atac al seu territori, interessos o ciutadans obtindrà rèplica “decisiva i forta”

L’Iran ha advertit que respondrà amb “decisió i força” a qualsevol atac dels Estats Units contra el seu territori o interessos.

El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, Hossein Salami, s’ha referit aquest dimecres a les “paraules amenaçadores d’alts càrrecs dels EUA” i ha volgut deixar clar que “cap amenaça quedarà sense resposta”. “No busquem la guerra, però tampoc li tenim por”, ha assegurat durant un acte de commemoració al Congrés Nacional per les víctimes de la guerra amb l’Iraq (1980-1988). “No som bel·licistes, però ens defensarem i defensarem la nostra glòria”, ha reblat.

La missió permanent de l’Iran a les Nacions Unides, també va avisar ahir que “qualsevol atac” contra el seu “territori, interessos o ciutadans” obtindrà una “resposta decisiva i forta”. L’ambaixador de l’Iran a les Nacions Unides, Amir Saeid Iravani, va negar en una carta adreçada al Consell de Seguretat de l’ONU tenir cap responsabilitat sobre les accions de cap individu o grup a la regió.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va confirmar ahir que respondrà a la mort de tres soldats nord-americans en l’atac diumenge passat a una base a Jordània, a prop de la frontera amb Síria, que també va deixar una quarantena de ferits. Washington culpa Teheran d’aquesta acció, perpetrada per la milícia proiraniana iraquiana Kataib Hezbol·là. “Els considero responsables perquè estan subministrant armes a les persones que ho van fer”, va assenyalar Biden. El mandatari nord-americà va ser categòric en afirmar que Washington no es quedarà de braços plegats, però no va donar detalls de com seria aquesta potencial represàlia i tampoc va voler especular si aquesta dissuadirà l’Iran. “Ja veurem”, va apuntar. Biden va puntualitzar que no busca “una guerra més àmplia a l’Orient Mitjà”.

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, John Kirby, va apuntar que l’ordre de Biden es basarà en un “enfocament escalonat” que abastarà “potencialment múltiples accions “. Sobre el difícil equilibri de trobar una resposta que desencoratgi l’Iran i els seus aliats de l’anomenat “eix de la resistència” de noves iniciatives però que no desencadeni una guerra total, Kirby va assenyalar que es tracta de degradar les capacitats dels grups que puguin atacar les tropes i instal·lacions nord-americanes a la regió i que enviï un “fort senyal als seus partidaris” de la Guàrdia Revolucionària iraniana. “El president farà el que calgui fer per protegir les nostres tropes i les nostres instal·lacions i vetllar per la nostra seguretat nacional i interessos a la regió”, va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona