Política

polònia

El president Duda frena l’aprovació dels pressupostos

La decisió podria abocar el país a unes eleccions anticipades

El president de Polònia, Andrzej Duda, ha decidit aquest dimecres no firmar els pressupostos generals de 2024, sinó enviar-los al Tribunal Constitucional perquè els examini, la qual cosa podria desembocar en noves eleccions.

L’anunci, per la Presidència en un comunicat, parla de “dubtes” sobre la validesa del procés seguit, per la “incapacitat dels diputats Mariusz Kaminski i Maciej Wasik de participar” en la votació parlamentària que va aprovar els comptes.

Aquests dos polítics es van convertir en protagonistes d’una polèmica que enfronta Duda amb l’executiu liderat per Donald Tusk. Tots dos, que van ocupar responsabilitats de govern en l’anterior govern de l’ultraconservador Partit Llei i Justícia (PiS), van ser empresonats per delictes comesos el 2015 i privats de les seves actes de diputats tot i haver rebut un indult presidencial.

El president del Parlament polonès, Szymon Holownia, que forma part de la coalició de govern que lidera l’europeista Tusk, ha reiterat la seva negativa a permetre que els polítics indultats conservin els seus escons, doncs, tot i haver-se beneficiat de la mesura de gràcia presidencial, van ser considerats culpables pels tribunals d’un delicte d’abús de poder.

Els pressupostos del nou govern de coalició van ser aprovats per majoria absoluta, per la qual cosa els dos vots no haurien canviat el sentit de la votació.

Tot i això, s’obre ara un període d’incertesa en el qual el Tribunal Constitucional, pròxim al president Duda, disposarà d’un termini sense definir per examinar i aprovar els pressupostos generals.

Poc abans del moviment de Duda, Donald Tusk havia assegurat que, si no s’obtenia el vistiplau presidencial als pressupostos, possibilitat que va qualificar d’“irracional”, el país es podria veure abocat a unes eleccions anticipades, a causa de la dificultat de dur endavant els projectes del nou govern.

L’enfrontament entre el govern liberal de Tusk i Duda, pròxim al Partit Llei i Justícia, va quedar de manifest immediatament després de les eleccions del 15 d’octubre passat, amb els reiterats ajornaments a la presa de possessió del nou executiu que va provocar el president recorrent a totes les argúcies legals al seu abast.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona