Política

Política

ERC s’obre a reformar el delicte de terrorisme al Codi Penal un cop s’aprovi la llei d’amnistia

Aragonès avisa Junts que la ciutadania “no perdonaria que no s’aprofités aquesta oportunitat”

El bloqueig de la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats per la votació en contra de Junts que obliga a fer un pas enrere en el procés de la seva tramitació segueix centrant l’actualitat política aquest dissabte, amb noves veus que pressionen Junts perquè actuï de forma “responsable” i en desbloquegi la seva aprovació. Des d’ERC s’han mostrat oberts a estudiar una possible reforma del delicte de terrorisme al Codi Penal per “blindar” encara més els efectes de l’amnistia, tal com va proposar dimecres el dirigent de Sumar Jaume Asens, tot i que urgeixen a aprovar primer la llei d’amnistia, segons informa l’ACN. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha tornat a insistir en la importància que la llei d’amnistia s’aprovi al Congrés perquè beneficiarà més de mil persones, a més de criticar “l’ús arbitrari” que estan fent els jutges. “La ciutadania no perdonaria que no s’aprofités aquesta oportunitat”, ha afirmat en declaracions a Efe. Des del govern espanyol, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, des de RAC 1, ha demanat a Junts “responsabilitat”, assegurant que el seu vot en contra va ser un “error” i que hi ha “moltíssima gent” pendent de l’aprovació de la llei.

Per la seva banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a defensar des de Galícia, tal com va fer també fa uns dies en motiu de la votació de la llei d’amnistia, la seva convicció “total” de “normalitzar” la situació a Catalunya perquè “això és bo per a Catalunya i també per a Espanya”.

Des de Galícia també ha parlat l’expresident espanyol Maria Rajoy, que ha partiticipat en un míting amb el líder del PP, Alberto Nuñez Feijóo. Rajoy considera que l’objectiu d’aprovar la llei d’amnistia és “que els que van violar la llei i la Constitucio siguin els bons i els jutges i fiscal i el govern que va aplicar el 155 sigui els dolents”.

El delicte de terrorisme

Fonts d’ERC consultades per l’Agència Catalana de Notícies no veuen malament la proposta d’Asens, tot i que remarquen que el redactat de la llei d’amnistia no canvia el marc legislatiu ni el “biaix” d’alguns tribunals. I que modificar el terrorisme al Codi Penal, reformar la llei orgànica del TC, o derogar la ’llei mordassa’ són escenaris que podrien ajudar en aquest sentit.

Aquesta proposta d’Asens evitaria que jutges de l’Audiencia Nacional, com el del cas de Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, aprofités alguns “forats” que podria tenir el redactat de la llei. Amb tot, des d’Esquerra alerten que la reforma del Codi Penal que podria beneficiar les persones “represaliades per l’Estat” o “blindar encara més els efectes de l’amnistia, no es pot fer “a la lleugera” ni en qüestió d’unes setmanes.

Les mateixes fonts consideren que la modificació de terrorisme és un “problema” perquè, amb el redactat actual, facilita imputar per aquest delicte per accions que no ho són. A més, avisen que caldrà “temps, consens i treball”, però fan una crida a posar-s’hi.

Per la seva banda, Aragonès ha assegurat que dimarts hi havia “moltíssima gent que esperava que l’amnistia fos aprovada”, i ha instat Junts a fer el possible perquè s’aprovi la llei per “deixar enrere set anys de repressió” contra l’independentisme català.

Davant dels canvis que exigeix introduir Junts a la llei per blindar-la millor, ha alertat que el text final ha de “passar tots els filtres, del Tribunal Constitucional i de la justícia europea”. Segons el president el text actual sí que “permet superar tots aquests filtres”, assegurant que per això “hem de ser molt curosos”. Aragonès ha remarcat que, en realitat, “el problema no és la llei, sinó el biaix polític d’alguns jutges”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana