Política

Irlanda del Nord

El parlament d’Stormont nomena el primer govern liderat pel Sinn Féin en un ple “històric”

La republicana Michelle O’Neill és elegida ministra principal i la unionista Emma Little-Pengelly serà la vice-ministra

L’Assemblea nord-irlandesa restaura l’executiu autònom després de l’aixecament del veto del DUP pels acords del ‘Brèxit’

La vicepresidenta del Sinn Féin (SF), Mihelle O’Neill, ha estat elegida aquest dissabte ministra principal del govern d’Irlanda del Nord, que per primera vegada estarà liderat pels republicans, que van obtenir una històrica victòria a les eleccions de 2022. La diputada del Partit Democràtic Unionista (DUP, en anglès) Emma Little-Pengelly ha estat designada com a vice-ministra principal.

L’Assemblea d’Irlanda del Nord s’ha reunit aquest dissabte per restaurar l’executiu autònom de poder compartit entre republicans i unionistes britànicsdesprés de gairebé dos anys de paràlisi pels desacords sobre el Brèxit. El ple ha arrencat aquest migdia amb l’elecció d’Edwin Poots, antic líder del DUP, com a president de la cambra en substitució d’Alex Maskey, del majoritari Sinn Féin. La sessió ha continuat després amb l’elecció dels membres del nou executiu, començant per O’Neill com a ministra principal.

La líder del Sinn Féin a Irlanda del Nord ha celebrat la restauració de les institucions autònomes i ha destacat que és una porta que obre el camí a “un futur compartit”. O’Neill, que ha valorat els esforços del DUP per tornar al govern, ha assenyalat que “la coalició de poder compartit formada avui aquí pels partits s’ha de dedicar ara a desenvolupar una ambiciosa agenda de canvi”. “Aquesta és una Assemblea per tothom: catòlics, protestants i dissidents”, ha subratllat la republicana.

De la seva banda, Little-Pengelly ha assegurat que intentarà desenvolupar el càrrec de vice-ministra principal amb “diligència” per aprofitar l’“increïble potencial” que representa aquest nou començament per a Irlanda del Nord.

En virtut dels acords de pau de Divendres Sant de 1998, que van posar fi al conflicte nord-irlandès, els llocs de ministre i vice-ministre principal del govern compartit tenen la mateixa importància, tot i que el primer té més càrrega emocional i simbòlica. I és que per primera vegada des de la creació d’Irlanda del Nord com a província del Regne Unit, el govern tindrà al capdavant un polític republicà irlandès.

A la sessió d’avui també han estat confirmades la resta de carteres del govern autònom, del qual formaran igualment part el multiconfessional Partit Aliança i el Partit Unionista de l’Ulster (UUP), tercera i quarta força, respectivament. La líder de l’Aliança, Naomi Long, ha estat designada com a ministra de Justícia; Conor Murphy i Caoimhe Archibald, del Sinn Féin, han assumit les carteres d’Economia i Finances, respectivament; Gordon Lyons (DUP), serà el titular del departament per a les Comunitats; Robin Swann (UUP) recupera la cartera de Salut; John O’Dowd (SF) ha estat nomenat ministre d’Infraestructures; Andrew Muir (Aliança), serà el nou titular d’Agricultura, i Paul Givan (DUP), el d’Educació. Aisling Reilly (SF) i Pam Cameron (DUP) seran els ministres adjunts a la ministra principal i a la vice-ministra principal, respectivament.

Dos anys de bloqueig pel Brèxit

La formació de govern s’ha desbloquejat després que el líder del DUP, Jeffrey Donaldson, anunciés dimarts que acceptava el nou acord signat amb Londres per modificar la relació comercial amb la Unió Europea per a l’illa i que aixecava el veto a la formació d’un govern de poder compartit. El DUP va abandonar l’executiu al febrer de 2022 i ha bloquejat des d’aleshores la restauració del govern pel seu rebuig al Protocol del Brèxit per a Irlanda del Nord, que imposava controls fronterers entre el Regne Unit i la seva província per evitar una frontera física a l’illa d’Irlanda, tal com estableixen els acords de pau de 1998.

O’Neill ha celebrat abans del plenari la decisió del DUP i ha assegurat que avui és un dia “històric”. La líder del Sinn Féin ha assegurat que “com a ministra principal de tots, estic disposada a liderar un canvi positiu per tothom, i a treballar al costat d’altres perquè la nostra societat progressi sota un esperit de respecte, cooperació i igualtat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries