Política

Argentina

La llei òmnibus de Milei supera la primera votació al Congrés

Els seus més de tres-cents articles hauran de ser votats un per un a partir de dimarts i després hauran de convèncer el Senat

L’executiu celebra un “dia històric” mentre es reprodueixen les protestes a l’exterior de la cambra baixa

El govern del president d’Argentina, Javier Milei, ha obtingut la seva primera victòria parlamentària amb l’aprovació general de la seva llei òmnibus.

La llei de Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins, la controvertida proposta estrella de Milei per desregular l’economia i privatitzar el sector públic, ha superat el primer tràmit al Congrés per 144 vots a favor i 109 en contra al ple del divendres.

Comença ara una negociació amb les altres forces per ratificar els 382 articles de la llei, que seran votats un per un en un plenari que començarà de dimarts. L’oficialisme ja va cedir en aspectes importants del projecte –especialment en l’àmbit fiscal– per accelerar l’aprovació de la iniciativa, que originalment tenia 664 punts. Aquestes renúncies li han valgut els vots de Propuesta Republicana (Pro, la formació de l’expresident Mauricio Macri, ara aliat de Milei), la centrista Unión Cívica Radical, Hacemos Coalición Federal i Innovación Federal, amb els quals ha pogut superar el rebuig frontal del peronista Unión por la Patria, la principal força de l’oposició, dels partits d’esquerres, de dos diputats de la UCR i dels partits provincials. La Libertad Avanza, el partit de Milei, és la tercera força al Congrés amb 38 diputats i només dos anys d’experiència parlamentària.

Els articles que resultin aprovats per la cambra baixa passaran al Senat, on el partit de Milei també és la tercera minoria. Amés, la cambra alta és la de representació legislativa de les províncies, cap d’elles governats pels ultradretans. En aquesta instància serà determinant la capacitat de negociació de l’executiu amb els governadors de províncies, que li reclamen un més gran repartiment de la recaptació d’impostos federals amb els territoris.

“Dia històric”

Mentrestant, el govern ha celebrat el primer pas endavant de la llei òmnibus. El ministre d’Economia, Luis Caputo, ha afirmat que és un “dia històric per a Argentina”, que, segons ell, tornarà a ser un país “pròsper” amb les reformes que implementarà el seu executiu si aconsegueix tirar endavant el projecte. La titular de Seguretat, Patrícia Bullrich, ha augurat que la llei és “una eina per sortir de la decadència de dècades” i portarà “més inversió, més treball, més llibertat”.

Milei, amb el seu estil directe, ha repetit el seu habitual “Viva la libertad, carajo (sic).

A l’exterior del Congrés s’han produïts protestes contra les polítiques d’austeritat del president ultradretà que han derivat en enfrontaments entre els manifestants i les forces de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries