Política

argentina

El partit de Milei presenta un projecte per a derogar la llei de l’avortament

El portaveu presidencial diu que el president està “enfocat a redreçar l’Argentina”

El partit que lidera el president argentí, Javier Milei, La Llibertat Avanza (ultradreta), va presentar un projecte per a derogar la llei de l’avortament, segons es va conèixer aquest dimecres, encara que l’ingrés en la seu parlamentària és del 5 de febrer.

El projecte demana la derogació de la Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE), aprovada el 30 de desembre de 2020 i promulgada el 14 de gener de 2021, i que l’avortament sigui un delicte penal tant per a la dona com per als qui participin en la intervenció.

A més, el text no presenta cap eximent en els casos de violació, tot i que deixa a criteri del jutge que disposi l’excepció de la pena per a la dona “en atenció als motius que la van impulsar a cometre el delicte, la seva actitud posterior, i la naturalesa del fet”.

Presó d’un a tres anys

Segons el projecte que porta la signatura dels diputats Oscar Zago, cap del bloc de La Llibertat Avanza; Lilia Lemoine –influent i persona molt pròxima a l’àmbit de Milei– i altres quatre legisladors més, hi hauria penes de 3 a 10 anys per als qui provoquin l’avortament d’una dona sense el seu consentiment –que podrien arribar a 15 en cas de defunció de la mare–.

En el cas que hi hagi consentiment, les penes serien d’1 a 4 anys, que podrien augmentar a 6 si la dona mor.

No obstant això, el portaveu presidencial, Manuel Adorni, va ser consultat en les seves habituals compareixences a la Casa Rosada (seu de govern) i sempre va ressaltar que el mandatari estava “enfocat en l’urgentíssim”, que és “redreçar a l’Argentina”. “(Derogar la llei de l’avortament) Avui no està en agenda. Amb aquesta definició que va donar el president sospitem que, en algun moment, es debatrà, però només estic traient una conjectura sobre la base del fragment del discurs de Davos”, va asseverar.

Aprovada el 30 de desembre de 2020 i promulgada el 14 de gener de 2021, la llei 27.610 d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE) permet interrompre voluntàriament l’embaràs fins a la setmana 14 de gestació de manera segura, legal i gratuïta, sempre en un màxim de deu dies des del seu requeriment.

Més enllà d’aquestes 14 setmanes de termini, l’avortament només es permet sota 2 causes que regeixen des de l’aprovació del Codi Penal en 1921: quan corri perill la vida de la dona o si l’embaràs va ser producte d’una violació.

En l’última manifestació celebrada a l’Argentina pel Dia d’Acció per la Despenalització de l’Avortament a Amèrica Llatina, el setembre passat, en plena campanya electoral, els col·lectius feministes havien expressat el seu temor al fet que un eventual govern d’ultradreta suposés un retrocés en els assoliments de la ’marea verda’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries