Política

Països Baixos

Un tribunal prohibeix al govern dels Països Baixos enviar peces de caces F-35 a Israel

La resolució judicial considera que hi ha un risc clar que aquests avions de combat s’utilitzin per cometre greus violacions del dret humanitari la Franja

El Tribunal d’Apel·lacions de la Haia ha ordenat aquest dilluns al govern dels Països Baixos que deixi d’enviar peces de recanvi pels caces F-35 a Israel en el termini de set dies. És a dir, a partir de dilluns que ve els Països Baixos no podran exportar a Israel peces per aquest avió de combat de fabricació nord-americana.

La decisió respon a una demanda conjunta de diverses ONG contra l’Estat dels Països Baixos per exportar material militar a Israel per a la seva campanya a la Franja de Gaza. Les organitzacions van argumentar davant la justícia que l’entrega d’aquestes peces contribueix a presumptes violacions del dret internacional per part d’Israel en el conflicte amb Hamàs.

El Tribunal d’Apel·lacions es decanta per la tesi de les ONG, després que un tribunal de menor instància hagués dictaminat prèviament que el govern podia continuar amb les entregues.

En la resolució dictada aquest dilluns i recollida per l’ACN, els magistrats qüestionen que el govern del primer ministre israerlià, Benjamin Netanyahu, tingui prou en compte les conseqüències dels seus atacs sobre la població civil. I, arran d’això, consideren que hi ha “un risc clar” que, amb els caces F-35, es cometin greus violacions del dret humanitari la Franja de Gaza.

El govern dels Països Baixos disposa de vuit setmanes per apel·lar davant el Tribunal Suprem. La sentència d’aquest dilluns romandrà vigent fins que una altra resolució pugui anul·lar-la.

Precisament aquest dilluns, l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha plantejat la possibilitat als Estats Units d’un embargament d’armes a Israel per forçar-lo a detenir la “insuportable” alta taxa de morts civils a l’enclavament palestí.

Crítiques de Podem al govern espanyol

Arran de la publicació de la sentència de la justícia neerlandesa, la diputada de Podem i exministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha criticat l’actitud de l’executiu espanyol i la seva relació amb Tel-Aviv. “El govern va enviar material militar a Israel malgrat dir que no ho estava fent. Això se suma a la compra d’armes a Israel –més de 300 milions el 2030– que continua finançant el genocidi; quina ràbia em fa tanta hipocresia”, ha escrit la secretària general de la formació morada a la xarxa X.

Més de 28.000 morts

Segons les últimes actualitzacions facilitades pel Ministeri de Salut de Gaza, en mans de Hamàs, el nombre de víctimes mortals a la Franja des del 7 d’octubre passat s’eleva a més de 28.340, la majoria de les quals dones i infants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries