Política

GIRONA

Més sòl industrial i un pàrquing dissuasiu per a 500 cotxes a Domeny

El ple aprova un canvi en el pla general per desenvolupar un terreny de 50.000 m²

L’equip de govern defensa que l’edifici de consultes externes i els espais de recerca del futur hospital Josep Trueta estan preservats d’hipotètiques inundacions

El ple municipal ordinari de febrer a Girona ha aprovat aquesta tarda que es desenvolupi més sòl industrial i s’habiliti un pàrquing dissuasiu per a 500 cotxes a la zona industrial de Domeny Sud. La regidora de Transformació Urbana, Cristina Andreu (Guanyem), ha reconegut que la iniciativa a desenvolupar els terrenys és d’uns privats, però que els objectius s’adiuen al pla de mobilitat urbana i que, per tant, l’Ajuntament sosté que és d’interès general i hi dona suport.

L’inici del procediment és l’aprovació d’un avanç de la modificació puntual número 80 del pla general, que inclou l’establiment d’una nova parada de bus i la connexió amb un carril bici. Hi han votat a favor disset regidors –setze de l’equip de govern, Guanyem (8), Junts (6), ERC (2), i Jaume Veray PP (1)– , els vuit edils del PSC s’han abstingut i Xavier Domínguez (Vox) hi ha votat en contra. En la sessió d’avui no hi ha pogut assistir per raons de salut l’edil d’Esports i Joventut, Àdam Bertran (ERC). Al final, la regidora Cristina Andreu (Guanyem) ha explicat que estarà de baixa unes setmanes perquè ha de ser intervinguda quirúrgicament a causa d'una malaltia. Temporalment, les responsabilitats de la seva àrea, les assumirà l'alcalde, Lluc Salellas.

L’àmbit d’actuació és un terreny no urbanitzable de 50.000 m², però la modificació del Pla General canviarà aquesta catalogació per a permetre-hi la construcció de noves naus industrials (18.627 m²), la creació d’un aparcament dissuasiu (13.773 m²), zona verda (7.537 m²) i equipaments municipals (2.513 m²), segons havia avançat fa uns dies el grup municipal del PP.

“Falta més lideratge”

El PSC s’ha abstingut en l’inici per modificar el pla general. Per la portaveu, Sílvia Paneque, “la iniciativa ha estat dels propietaris dels terrenys i trobem a faltar més lideratge i públic i més planificació”. El PSC ha proposat que l’espai per a equipaments sigui per a l’edifici de la Diputació que s’ha de construir en un terreny municipal de Montilivi (i fruit d’una mutació demanial amb l’ens supramunicipal, el febrer del 2023).

La regidora Cristina Andreu ho ha descartat avui. “Allò és una zona industrial i l’equipament previst està vinculat a la mobilitat i no pas per a usos sociocomunitaris i administratius”. Des de fa mesos, els veïns de Montilivi demanen que la parcel·la del carrer Puigsacalm continuï com a zona verda. Ja han recollit més de sis-centes signatures en contra de la ubicació d’oficines al barri. Parramon (PSC) ha criticat que l’alcalde no hagi aturat la permuta amb la Diputació. Salellas es reunirà dijous per tercer cop amb l’associació de veïns de Montilivi.

Avenç en el Trueta

El ple ha aprovat un avanç de la modificació puntual del pla general per avançar en la cessió de sòls a la Generalitat per a la construcció del nou hospital Josep Trueta i campus de Salut. El PSC, a través de Sílvia Paneque, ha criticat que l’equip mantingui la ubicació dels equipaments en el mateix sector que havia planificat l’anterior equip de govern, de Junts i ERC. Paneque ha alertat del risc d’inundació de l’àmbit afectat. Cristina Andreu ha defensat que l’edifici de consultes externes i els espais de recerca estan aïllats “del perill de zona inundable”.

D’altra banda, el ple ha aprovat una modificació del pressupost per destinar 2.391.085,87 euros per front a la sentència contrària pel Garatge Forné. El consistori destinarà una partida per respondre a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 21 de juliol del 2022, que obliga el consistori i la Generalitat a pagar, entre tots dos, 4,5 milions per haver fet perdre 31,59% de l’edificabilitat als amos del garatge.

A banda de la protesta d’alumnes i familiars de l’institut Ermessenda, en el ple han protestat treballadors municipals, que reclamen que se’ls pagui la valoració dels llocs de treball (VLT) del 2019.

Manifest de protesta de les famílies de l’Ermessenda

Abans del ple, també hi ha hagut una protesta –la segona en tres setmanes, després de la del 22 de gener– per la voluntat de l’Ajuntament i la Generalitat d’unificar en una sola seu l’institut Ermessenda. Estudiants i familiars de la seu del bisbe Cartañà han insistit a queixar-se pel trasllat als mòduls de Can Prunell a partir del curs que ve, que tenen planificat el consistori i el govern.

En nom de les famílies, una representant de l’AFA del centre ha llegit un manifest en què es demana que es prorrogui el lloguer de l’edifici Cartañà amb el Bisbat de Girona, que es millorin les instal·lacions de Can Prunell i que es disposi d’un edifici definitiu com més aviat millor. L’AFA ha defensat el paper de l’equip directiu del centre. Després de la lectura del manifest i abans de l’inici del ple, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas (Guanyem), ha deixat oberta la possibilitat que hi hagi una sortida satisfactòria per a les famílies. La regidora d’Educació, Queralt Vila, hi ha insistit al final de la sessió.

Dijous passat, a més, hi va haver una manifestació des de la seu del Cartañà fins a l’antiga fàbrica Simon, on s’ha de construir el nou edifici de l’Ermessenda. La decisió de no prorrogar el lloguer de l’edifici del Bisbat ha provocat crítiques de Junts i ERC a la gestió de Guanyem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona